Finansal Yönetim 1 Deneme Sınavı Sorusu #1401636

1. Borcun maliyeti farklı borçlanma düzeylerinde aynıdır.

2. Borçlanma arttıkça özsermaye maliyeti arttığı için ortalama sermaye maliyeti tüm borç- özsermaye bileşiminde değişmez.

3. İşletmenin değeri sermaye yapısına göre değişmeyecektir.

Yukarıda özellikleri verilen sermaye yapısı belirleme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?


Net Gelir Yaklaşımı

Net Faaliyet Geliri Yaklaşımı

Geleneksel Yaklaşım

Modigliani- Miller Yaklaşımı

Post-modern Yaklaşım


Yanıt Açıklaması:

Finans literatüründe işletmelerin sermaye yapısının belirlenmesiyle ilgili farklı görüşler vardır. Bunlar;

• Net gelir yaklaşımı,

• Net faaliyet geliri yaklaşımı,

• Geleneksel yaklaşım,

• Modigliani- Miller yaklaşımıdır.

Net geliri yaklaşımında; borcun ve öz kaynağın maliyeti farklı borçlanma düzeylerinde değişmez. Borç maliyeti özsermaye maliyetinden düşük olduğuna göre, sermaye yapısında ne kadar fazla borca yer verilirse ortalama sermaye maliyeti düşeceği için işletmenin değeri de o ölçüde artacaktır denilir.

Net faaliyet geliri yaklaşımında; borcun maliyeti farklı borçlanma düzeylerinde aynıdır. Ancak borçlanma arttıkça özsermaye maliyeti arttığı için ortalama sermaye maliyeti tüm borç-özsermaye bileşiminde değişmez. Dolayısıyla işletmenin değeri sermaye yapısına göre değişmeyecektir denilir.

Geleneksel yaklaşımda; işletme belirli bir borç oranına kadar ortalama sermaye maliyetini düşürebilir. Bu noktadan sonra borç miktarı arttığında ortalama sermaye maliyeti yükselecektir. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinin minimum olduğu nokta, optimal borç/özsermaye oranı, diğer bir ifade ile optimal sermaye yapısı olacaktır. Dolayısıyla işletmeler optimal noktaya kadar borçlanarak işletmenin değerini maksimize edebileceklerdir denilir.

Modigliani- Miller yaklaşımında; Franco Modigliani ve Merton Miller tarafından yapılan çalışmalara bağlı olarak vergilerin, asimetrik bilginin, işlem maliyeti, iflas maliyetlerinin olmadığı etkin bir piyasada işletmelerin değeri sermaye yapısından etkilenmez. İşletmenin değerini, ait olduğu sektörün riski ve işletmenin gelecekte yaratacağı nakit akışları belirler. İşletme değeri sermaye yapısından bağımsızdır; tartılı ortalama sermaye maliyeti farklı borç oranlarında değişmemektedir denilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum