Finansal Yönetim 1 Deneme Sınavı Sorusu #800017

Yukarıda verilen eşitliklerden hangileri likidite oranlarının hesaplanmasında kullanılır?


I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Likidite oranları, bir işletmenin kısa vadeli borçlarını karşılayabilme yeteneğinin ölçülmesinde kullanılır. Bu oranlardan işletmenin ne kadar kolaylıkla nakit elde edebilmesine ve işlerin kötüye gitmesi halinde likiditesini koruyup koruyamadığına yönelik bilgiler sağlanır. Nakit bütçesi, bir işletmenin likidite durumunu değerlendirmede kullanılan diğer bir araçtır. Likidite oranları olarak cari oran, asit test oranı ve nakit oranı olarak üç önemli oran üzerinde durulacaktır.

Cari oran; dönen varlıkların kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle hesaplanır.

Asit-Test Oranı: Likiditenin daha doğru değerlendirilmesinde kullanılan bir ölçü de, ‘çabuk oran, hassas oran ya da asit- test oranı’ olarak ifade edilen orandır.

Nakit Oranı: Bir işletmenin en likit varlıkları, hazır değerleri ile menkul kıymetleridir. Bu nedenle finansal analizde, işletmenin likiditesi analiz edilirken nakit oranına da bakılır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap D’dir. Ortalama tahsil süresi eşitliği ise faaliyet oranları kapsamında hesaplanan oranlardandır ve alacakların tahsil edileceği ortalama gün sayısını göstererek müşterilerin ödeme hızını ölçer. Oran, alacakları günlük satışlara göre ifade eder. Faaliyet oranları (etkinlik oranları) olarak hesaplanan oranlar şunlardır:

  • Alacakların ortalama tahsil süresi
  • Alacakların devir hızı
  • Stok devir hızı
  • Sabit varlıkların devir hızı
  • Toplam varlıkların devir hızı
Yorumlar
  • 0 Yorum