Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #1067955

Seçeneklerin hangisi/hangilerinde yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılan reel opsiyonlar doğru ifade edilmiştir?

  1. Terk Etme Opsiyonu
  2. Genişleme Opsiyonu
  3. Erteleme Opsiyonu
  4. Öteleme Opsiyonu
  5. Hızlandırma Opsiyonu


I,II,III

IV,V

III,IV,V

I,IV,V

I,II,V


Yanıt Açıklaması:

Yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılan reel opsiyonlar genel olarak üç grup altında toplanabilmektedir.
Terk Etme Opsiyonu: Yatırım projeleri genellikle büyük yükümlülükler getirirler ve bu yükümlülükler genellikle geri dönülemez bir nitelik taşırlar; diğer bir ifadeyle, yatırım harcaması gerçekleştikten sonra yönetimin yatırım kararından vazgeçmesi veya projede değişikliğe gidilmesi söz konusu değildir. Ancak sermaye bütçelemesi sürecinde reel opsiyonların kullanılması koşulların kötüye gitmesi durumda yöneticilere projeden vazgeçme imkanı tanımaktadır. Firma projeden beklediği nakit akımlarını gerçekleştiremiyorsa projeyi terk edebilir. Bu durumda terk etme opsiyonu söz konusudur.
Genişleme Opsiyonu: Genişleme opsiyonu, piyasa koşullarının beklenenden
daha iyi gerçekleşmesi durumunda işletmenin kapasite artırmasına imkan tanıyan bir opsiyon türüdür. Yatırım projesi gerçekleştirildikten sonra zaman içerisinde projenin başarılı olması durumunda projenin genişletilmesi söz konusu olabilir. Bununla birlikte firma yaptığı yatırım ile gelecekte başka yatırım imkânlarına sahip olabilmektedir. Bu gibi durumlar genişleme opsiyonu yaratmaktadır.
Erteleme Opsiyonu: Firmanın piyasa koşullarına göre yatırım projesini daha önceden belirlenen zaman diliminden daha sonraki bir zamana kadar bekletmesi veya ertelemesi durumunda söz konusu olmaktadır. Erteleme, karar verme için daha fazla bilgiye sahip olma imkanı tanımaktadır, daha fazla bilgi ise daha iyi karar demektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum