Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #1028878

Aşağıdakilerden hangisi bankanın, ihracatçı şirketin vadesi 3-4 yıla kadar olan emre yazılı senetlerini satın aldığı orta vadeli ihracat finansmanı yöntemidir?


Leasing

Forfaiting

Rotatif krediler

Orta vadeli banka kredileri

Orta vadeli finansman kaynakları


Yanıt Açıklaması:

Forfaiting, bankanın (forfaiter), ihracatçı şirketin vadesi 3-4 yıla kadar olan emre yazılı senetlerini satın aldığı orta vadeli ihracat finansmanı yöntemidir.  Forfaiting mal ve hizmet ihracatından doğan ve gelecekte tahsil edilecek orta vadeli ve uygulamada bir banka tarafından garanti edilmiş senetli ya da senetsiz bir alacağın, vadeden önce satılarak bedelinin tahsil edilmesidir.
Dış ticaret finansmanında, factoring’e nispeten benzeyen ancak daha çok orta vadeli senetli alacakların yönetiminde kullanılan forfaiting’den genellikle piyasada tanınan itibarlı işletmeler yararlanabilmektedir. Bunun başlıca nedeni olarak orta vadede işletmelerin ödeme gücü ve finansman yapısının değişmesi gösterilebilir. Diğer yandan uluslararası piyasalarda artan rekabet ve ihracata paralel olarak, forfaiting hacmi artmaktadır.
Forfaiting işleminde uygulanacak iskonto oranı, senedin vadesine, ithalatçının ve garantör bankanın kredi notuna ve ithalatçının bulunduğu ülkenin risk koşullarına bağlı olarak değişmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum