Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #961829

I. Pay senetlerinin alınması, satılması ve elde tutulması kararlarının verilebilmesi 
II. Halka arzlarda menkul kıymetin fiyatının belirlenebilmesi 
III. İşletmelerin finansman sağlaması esnasında bankaların işletme varlıkları karşılığında riski tahmin ederek en doğru faiz oranını saptamaya çalışması durumu 
IV. Birleşme ve satın almalar söz konusu olduğunda

Yukarıdakilerden hangileri değerleme ihtiyacını ortaya çıkaran sebeplerdendir?


I ve II

II ve III

I ve III

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Pay senedi yatırımlarında piyasada oluşan fiyatlar, değerleme çalışmaları sonu­cunda tespit edilen değerler ile karşılaştırılır. Bu sayede pay senetlerinin alınması, satılması ve elde tutulması kararları verilebilir.

Halka arzlarda menkul kıymetin fiyatının belirlenmesinde değerleme faaliyet­lerinden yararlanılmaktadır. İşletme sahipleri mümkün olan en yüksek fiyattan pay senetlerinin halka arz edilmesini arzu ederler.

İşletmelerin finansman sağlaması esnasında değerleme çalışmalarına gerek­sinim ortaya çıkabilir. Sağlanan fonların geri ödenmesini garanti alacak faktör, işletme değeridir. İşletmelerin başlıca fon sağlayıcısı kurumların bankalar olduğu söylenebilir. Bankalar işletme varlıkları karşılığında riski tahmin ederek en doğru faiz oranını saptamaya çalışırlar. Bu kurumlar işletmelerin varlıklarının tarihi de­ğerleriyle yer aldığı finansal tablolarını piyasa değerine getirerek düzeltme uygu­lamasında bulunurlar. İşletme varlıklarına dahil olan arsa, bina ve benzeri duran varlıkların gerçek değerleri düzeltilmiş bilançoda gösterilir. Böylece finansman kararı daha doğru bir şekilde verilebilmektedir.

Birleşme ve satın almalar söz konusu olduğunda değerleme yapma ihtiya­cı ortaya çıkar. Çünkü, yatırımlar için yapılacak ödemelerin yatırımın değeriyle karşılaştırılması son derece önemlidir. Danışmanlık hizmeti veren kurumlar da değerleme faaliyetlerine dahil olmaktadır. Bu kurumlar birleşme, satın alma gibi işlemlerde taraflara değerleme hizmeti sunarlar.

İşletmelerde mevcut ve potansiyel ortaklar için değerleme önemlidir. İşlet­menin mevcut ortakları piyasa değerinin yüksek olmasını isterler. Piyasa değeri yüksek ise pay senetleri elden çıkarıldığında daha fazla gelir sağlanır. Potansiyel yatırımcılar ise pay senetlerinin piyasa değerlerinin gerçek değerlerinden düşük olduğu durumları arzu ederler. Çünkü bu tür durumlarda yatırım yapılırsa, pay senedinin gerçek gelir yaratma gücüne karşın daha az maliyet üstlenilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum