Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #961833

I. Gelişmiş ekonomilerde bulunan işletmeler daha yüksek değerli olmaktadırlar. 
II. Olgunlaşmış sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler yeni sektörlerdeki işlet­melere göre daha yüksek değerlidir. 
III. Büyük işletmelerin pay senetleri yüksek değere sahip olma eğilimindedir. 
IV. Pay senetleri bir grup yatırımcı sahipliğinde yoğunlaşmış işletmeler, geniş sa­hiplik yapısının olduğu işletmelere göre daha az değere sahiptir. 
V. Eski işletmeler yeni kurulmuş işletmelere göre daha az risklidir; bu nedenle pay senetleri yüksek değerlere sahiptirler. 

İşletmelerin pay senedi değerini etkileyen yukarıdaki özelliklerinden hangileri doğrudur?


Yalnız I

I ve II

I, II ve III

I, II, III ve IV

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Gelişmiş ekonomilerde bulunan işletmeler daha yüksek değerli olmaktadırlar. Çünkü gelişmekte olan ekonomilerde gelirlerde daha çok volatilite ile karşılaşıla­caktır. Volatilite riski ifade eder ve risk arttıkça değer düşüş gösterir.

Olgunlaşmış sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler yeni sektörlerdeki işlet­melere göre daha yüksek değerlidir. Olgun sektörler daha az volatiliteye sahip ol­duğu için daha az risklidir. Bu durumda o sektörlerdeki işletmelerin pay senetleri daha yüksek değerde olur.

Büyük işletmelerin pay senetleri yüksek değere sahip olma eğilimindedir. Çünkü büyük işletmeler, makroekonomik belirsizlikler ve sektördeki değişimler karşısında daha az kırılgandırlar.

Pay senetleri bir grup yatırımcı sahipliğinde yoğunlaşmış işletmeler, geniş sa­hiplik yapısının olduğu işletmelere göre daha az değere sahiptir. Bunun nedeni de yatırımcıların sahipliğin yoğunlaştığı işletmelerde yönetimi değiştirme veya serma­ye yapısını farklılaştırmak gibi önemli kararların alınmasında güçlük yaşamasıdır.

Eski işletmeler yeni kurulmuş işletmelere göre daha az risklidir; bu nedenle pay senetleri yüksek değerlere sahiptirler.

Son olarak, pay senedinin değerini faaliyet durumu da etkileyebilmektedir. Uzun süre faaliyet gösterecek işletmelerin pay senetleri, yakın zamanda faaliyetle­rini durdurmaya müsait işletmelerin pay senetlerine nazaran daha yüksek değere sahip olmaktadır. 49 – Pay senedi değerlemesi

Yorumlar
  • 0 Yorum