Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #962772

I. Sermaye bütçelemesi kararları uzunca bir dönemi kapsar. 
II. Sermaye bütçelemesi sürecinden sonra gerçekleştirilmeye baş­lanan yatırım kararından vazgeçmenin esnekliği çok düşüktür. 
III. Gereğinden büyük yatırımlar atıl kapasite nedeniyle yüksek maliyetler doğururken, gereğinden küçük yatırımlar ise işletmenin pazar payını artırma olanağını ve rekabet şansını azaltır. 
IV. Sermaye bütçelemesinde değerlendirilen projeler, göreli olarak büyük tu­tarda finansman gereksinimi doğurur. Bu nedenle, bu tür yatırımların ge­rektireceği finansmanın yeteri kadar önceden sağlanmış olması gerekir. 

Yukarıdakilerden hangileri işletmenin piyasa değeri üzerinde önemli etkileri olan sermaye bütçeleme­siyle ilgili doğru bilgidir?


I ve II

II ve III

I ve III

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Sermaye bütçelemesi, işletmenin piyasa değerine etki edecek olumlu projelerin seçilmesi ve bunların gerçekleştirilmesi sürecini kapsadığından finansal yönetim açısından oldukça önemlidir. İşletmeler ne kadar etkin, verimli yatırım harcaması yaparlarsa kârları o derece yüksek olur. Bu durum piyasaya yansıyacağı için şirke­tin pay senetlerinin piyasa değeri artar ve ortakların varlıkları maksimize edilmiş olur. İşletmenin piyasa değeri üzerinde önemli etkileri olan sermaye bütçeleme­sinde dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Sermaye bütçelemesi kararları uzunca bir dönemi kapsar. Yatırım kararı uygulamaya konulduktan sonra vazgeçme maliyetleri çok yüksek olur. Bu nedenle bir sermaye bütçelemesi sürecinden sonra gerçekleştirilmeye baş­lanan yatırım kararından vazgeçmenin esnekliği çok düşüktür,
  • Sermaye bütçelemesi sürecinde değerlendirilen projeler, işletmenin gele­ceğini etkiler. Gereğinden büyük yatırımlar atıl kapasite nedeniyle yüksek maliyetler doğururken, gereğinden küçük yatırımlar ise işletmenin pazar payını artırma olanağını ve rekabet şansını azaltır,

• Sermaye bütçelemesinde değerlendirilen projeler, göreli olarak büyük tu­tarda finansman gereksinimi doğurur. Bu nedenle, bu tür yatırımların ge­rektireceği finansmanın yeteri kadar önceden sağlanmış olması gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum