Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #1004367

Aşağıdakilerden hangisi kâr dağıtım politikasına ilişkin Miller-modigliani (mm) kâr payı ilişkisizliği yaklaşımının dayandığı varsayımlardan biri değildir?


Yatırımcıların yapmış oldukları yatırımlarda işlem maliyeti yoktur.

İşletmeler iflas etmezler.

Kâr dağıtım politikası sermaye bütçelemesi kararlarından bağımsızdır.

İşletmenin büyüme sağlayacağı yatırımlarda, kâr payı dağıtmasıyla, elde edilen kârların işletme bünyesinde bırakılması yatırımcılar açısından herhangi bir fark yaratmaz.

Yatırımcılar gelecekteki sermaye kazançları yerine, bugünden kâr payı almayı tercih ederler.


Yanıt Açıklaması:

Bu yaklaşıma göre kâr dağıtım politikasının ve hissedarlara dağıtılacak kâr paylarının işletmenin piyasa değeri üzerine etkisi yoktur. MM’e göre işletmenin piyasa değeri, gelecekte işletmenin kazanç yaratma gücüne ve faaliyet riskinin yapısına bağlı olarak yükselir veya düşer. MM savunmuş oldukları bu teorik görüşü bir takım varsayımlara dayandırmaktadırlar. MM, yatırımcıların yapmış oldukları yatırımlarda, herhangi bir vergi ya da komisyon ücreti ödemeyeceklerini, diğer bir anlatımla işlem maliyetlerinin olmadığını, işletmelerin iflas etmeyeceklerini, kâr dağıtım politikasının sermaye bütçelemesi kararlarından bağımsız olduğunu, işletmenin büyüme sağlayacağı yatırımlarda, kâr payı dağıtmasıyla, elde edilen kârların işletme bünyesinde bırakılmasının yatırımcılar açısından herhangi bir fark yaratmayacağı şeklinde varsayımlara dayandırmışlardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum