Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #1048895

  1. Kâr paylarındaki değişmelerin pay senedi yatırımcılarında yarattığı alım-satım yönündeki etki, sinyal etkisi olarak ifade edilmektedir. 
  2. Gordon-Litner'e göre yatırımcılar, gelecekte elde edecekleri sermaye kazançları yerine bugünden kâr payı almayı tercih ederler.
  3. Otofinansman miktarı ne kadar büyükse, ortaklara dağıtılacak kısım o kadar küçük olacaktır.
  4. Miller-Modigliagini, işletme kâr dağıtım politikasının işletme değeri üzerinde etkisinin olduğunu savunmaktadır.      

Yukarıda kâr dağıtım politikası ve işletme değeri ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?


I ve II

II ve III

I, II ve III

I, III ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:
  • (DOĞRU)-Kâr paylarındaki değişmelerin pay senedi yatırımcılarında yarattığı alım-satım yönündeki etki, sinyal etkisi olarak ifade edilmektedir.
  • (DOĞRU)-Gordon-Litner'e göre yatırımcılar, gelecekte elde edecekleri sermaye kazançları yerine bugünden kâr payı almayı tercih ederler
  • (DOĞRU)-Otofinansman miktarı ne kadar büyükse, ortaklara dağıtılacak kısım o kadar küçük olacaktır.
  • (YANLIŞ)-Miller-Modigliagini'ye göre işletmenin piyasa değeri, gelecekte işletmenin kazanç yaratma gücüne ve faaliyet riskinin yapısına bağlı olarak yükselir veya düşer. Diğer bir ifadeyle Miller-Modigliani, kâr dağıtım politikasının sermaye bütçelemesi kararlarından bağımsız olduğunu; işletmenin büyüme sağlayacağı yatırımlarda, kâr payı dağıtmasıyla elde edilen kârların işletme bünyesinde bırakılmasının yatırımcılar açısından herhangi bir fark yaratmayacağı şeklinde varsayımlara dayandırmışlardır.   
Yorumlar
  • 0 Yorum