Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #1014527

I. İşlemi yapan taraf­ların borçlanma maliyetini azaltır.
II. İşlemi yapan taraf­ların sermaye maliyetini düşürür.  
III. Değişken oranlı faizi, sabit oranlı faize çevirerek riski azaltır.
IV. İşletmeler para swaplarını kullanarak borçlarını ve alacaklarını döviz kuru riskine karşı koruyabilirler. 
V. Faiz oranlarının ya da döviz kurlarının değişmesi sonucunda, swap işleminin finansal aracı için negatif hale gelmesi. 

Yukarıdakilerden hangileri swap sözleşmelerinin avantajları arasındadır?


Yalnız I

I ve II

I, II ve III

I, II, III ve IV

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Swap Sözleşmelerinin Avantaj ve Dezavantajları

Swap sözleşmelerinin en önemli avanajı işlemi yapan taraf­ların borçlanma maliyetini azaltması ve sermaye maliyetini düşürmesidir.

Swapların bir diğer avantajı ise değişken oranlı faizi, sabit oranlı faize çevirerek riski azaltmasıdır. Yine para swaplarında taraf­lar anlaşma sonunda geçerli kuru bildiklerinden döviz riskine karşı korunmaktadırlar.

Swap işlemleri aynı zamanda, şirketlerin aktif ve pasif mevcutlarının korunması için de kullanılabilir. Döviz kurlarındaki değişmeler, ulusal para birimi üzerinden borçları olan çok uluslu şirketlerin beklenen kazançlarını azaltabilmektedir. Bu işletmeler para swaplarını kullanarak borçlarını ve alacaklarını döviz kuru riskine karşı koruyabilirler.

Swap işleminde iki temel risk söz konusudur. Bunlardan biri piyasa riskidir. Faiz oranlarının ya da döviz kurlarının değişmesi sonucunda, swap işlemi finansal aracı için negatif hale gelebilir. Bir diğer risk ise kredi riskidir. Bu risk, swap işlemine giren taraf­ların ödeme güçlüğüne düşmeleri durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu durumda finansal aracı için swap işleminin bir bölümü veya tamamı değersiz hale gelmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum