Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #1058145

Aşağıda  futures sözleşmeler ile forward sözleşmeler arasındaki farklılıklara ilişkin verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Future sözleşmelerde, işlem konusu varlığın miktar ve teslim tarihi standart hale getirilmiştir. Forward sözleşmelerde ise, miktar ve tarih taraf­ların ihtiyaçlarına göre belirlenir.

Borsaların tespit ettiği kıymetler dışında futures sözleşme yapılamazken, forward sözleşmeler her türlü varlık üzerine yapılabilir.

Forward sözleşmelerde diğer piyasa katılımcıları yapılan sözleşmeden habersizken, futures sözleşmeleri borsada şef­faf bir şekilde işlem görür.

Bir forward işlemi gerçekleştirmek için  belirli bir teminat zorunluluğu olmamasına karşın, futures sözleşmelerde marjin adı verilen  bir miktar başlangıçta teminat olarak yatırılır.

Forward sözleşmeler, taraf­ların kârını ya da zararını günlük olarak gerçekleştirmelerine imkan verirken, futures sözleşmeler ancak vade tarihinde yerine getirilir.


Yanıt Açıklaması:

Futures sözleşmeler, taraf­ların kârını ya da zararını günlük olarak gerçekleştirmelerine imkan verirken, forward sözleşmeler ancak vade tarihinde yerine getirilir. Forward işlemlerde, taraf­ların sorumluluğu vade sonuna kadar devam eder. Vade geldiğinde teslimat işlemi ile sona erer. Futures işlemlerde ise, sözleşmeyi likidite etmek için taraf­lar sözleşme süresinin dolmasını beklemek zorunda değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum