Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #1045874

Aşağıdakilerden hangisi forward sözleşmelerin özelliklerinden biridir?


Organize borsalarda alınıp satılırlar. Borsalarda kayıt altına alınırlar ve borsaların tespit ettiği varlıklar ve standartlar dışında  düzenlenemezler.

Sözleşmede önceden belirlenen ileri bir tarihte, alımı veya satımı yapılacak varlığın miktarı, teslim yeri belirtilir ve teslim fiyatı belirlenir.

Sözleşmeye konu olan varlığın özellikleri, miktarı, vadesi standartlaştırılmıştır.

Sözleşmeye konu olan mallar alan ve satan taraf­ları yükümlülük altına sokar.

Yapılacak sözleşmenin fiyatı, anlaşmanın yapıldığı tarihte belirlenir.


Yanıt Açıklaması:

Forward sözleşmeleri belirli özelliklere sahiptir. Bu özellikler şu şekilde ifade edilebilir.
• Sözleşmede önceden belirlenen ileri bir tarihte, alımı veya satımı yapılacak varlığın miktarı, teslim yeri belirtilir ve teslim fiyatı belirlenir.
• Sözleşmede belirtilen şartlar altında, ilgili varlığın satıcı tarafından satılması, alıcı tarafından alınması zorunluluğu getirilir.
• Forward sözleşmelerde, sözleşmenin gerçekleşme tarihine kadar, taraf­ların birbirine ödeme yapması söz konusu değildir.
• Forward sözleşmeler, merkezi bir pazar yeri olmayan ve bankalarla müşterileri arasında gerçekleşen işlemlerdir. Forward işlemler, çeşitli iletişim araçları ile gerçekleştirilmekte ve fiyatlar müşterinin saygınlığına göre değişmektedir. Genellikle, ödemeler, sınır ötesi fiziki mal veya döviz gönderilmesi ile yapılmaz. Bunun yerine, işlemler, ilgili ülkelerdeki banka hesaplarına borç ve alacak kayıtlarının düşülmesi ile yapılır.
• Forward sözleşmeler, standart sözleşmeler değildir. Sözleşme taraf­ları, mal ile ilgili tüm ayrıntıları serbestçe belirler. Sözleşmelerin iptal edilmesi tarafların mutabık kalmalarıyla mümkündür. Ayrıca, sözleşmelerin takas edilmesi de söz konusu değildir. Forward işlemler teslimle son bulur.
• Forward sözleşmelerin taraf­ları, birbirlerini çok iyi tanıyan ve birbirlerine güvenen kişilerdir. Çünkü sözleşmelerin yerine getirilmesi, taraf­ların iyi niyetine bağlıdır. Bu nedenle, forward sözleşmeler, üçüncü kişilere devredilemez. Bunun sonucu olarak, forward sözleşmelerin ikincil piyasası bulunmamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum