Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #1045880

Aşağıdakilerden hangisi future sözleşmelerin özelliklerinden biridir?


Sözleşmeler, merkezi bir pazar yeri olmayan ve bankalarla müşterileri arasında gerçekleşen işlemlerdir. Forward işlemler, çeşitli iletişim araçları ile gerçekleştirilmekte ve fiyatlar müşterinin saygınlığına göre değişmektedir.

Sözleşmelerde, sözleşmenin gerçekleşme tarihine kadar, taraf­ların birbirine ödeme yapması söz konusu değildir.

Sözleşmede belirtilen şartlar altında, ilgili varlığın satıcı tarafından satılması, alıcı tarafından alınması zorunluluğu getirilir.

Sözleşmelerinde, sözleşmeye konu olan varlığın özellikleri, miktarı, vadesi standartlaştırılmıştır.

Sözleşmede önceden belirlenen ileri bir tarihte, alımı veya satımı yapılacak varlığın miktarı, teslim yeri belirtilir ve teslim fiyatı belirlenir.


Yanıt Açıklaması:

Futures sözleşmelerinin başlıca özellikleri şu şekilde belirtilebilir:
• Futures sözleşmeleri organize borsalarda alınıp satılırlar. Futures sözleşmeler, borsalarda kayıt altına alınırlar ve borsaların tespit ettiği varlıklar ve standartlar dışında future sözleşme düzenlenemez.
• Futures sözleşmelerinde, sözleşmeye konu olan varlığın özellikleri, miktarı, vadesi standartlaştırılmıştır.
• Futures sözleşmelerin amacı, sözleşmeye konu olan ürünün gelecekteki fiyatının alınıp satılmasıdır. Fiziki teslim nadiren söz konusudur ve sözleşme ters yönlü işlemle sona erer.
• Futures sözleşmenin fiyatı, anlaşmanın yapıldığı tarihte belirlenir.
• Futures sözleşmesine konu olan mallar alan ve satan taraf­ları yükümlülük altına sokar.
• Futures sözleşmeler hamiline yazılıdır. Bu nedenle devredilebilir özellikleri vardır.
• Future piyasalarda takas odası (clearinghouse) denilen bir organizasyon
bulunmaktadır. Futures sözleşmelerde, sözleşmeye taraf olan kişilerin birbirini tanımaları gerekmemektedir. Taraf­ların hak ve yükümlülüklerini izleyen ve bir nevi garanti mekanizması olan takas odaları, işleyişi sağlar. Takas odalarının olmadığı piyasalarda taraf­lar birbirlerinin kredi riskini üstlenirken, futures piyasalarda bu risk takas odasının yönetimi altındadır.
• Futures sözleşmelerde, günlük hesaplaşma ve teminat sistemi vardır. Vadeli
işlem sözleşmelerinde alım satım yapmak isteyen yatırımcılar sözleşme bazında belirlenmiş olan teminatları yatırmak zorundadır. Teminat miktarı, takas odası tarafından belirlenir ve bu tutar, genellikle sözleşmenin %10’u kadardır. Bu teminata, başlangıç marjini denir. Başlangıçta yatırılan teminat belli bir düzeyin altına düşerse taraf­lardan teminatı tamamlamaları istenir.

Yorumlar
  • 0 Yorum