Finansal Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1392817

Seçeneklerin hangisinde ortakların bir kısmının sorumluluğunun sınırlı, bir kısmının sorumluluğunun da sınırsız olması söz konusudur?


Şahıs işletmesi

Anonim şirket

Kollektif ortaklık

Komandit ortaklık

Adi ortaklık


Yanıt Açıklaması:

Komandit Ortaklık;  “Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan ve şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir ya da birkaçının mesuliyeti tahdit edilmemiş ve diğer ortak veya ortakların mesuliyeti muayyen bir sermaye ile tahdit edilmiş olan şirkettir”.

Komandit şirketlerin en farklı niteliği, ortakların bir kısmının sorumluluğunun sınırlı, bir kısmının sorumluluğunun da sınırsız olmasıdır. Bu şekilde doğrudan ticaretle uğraşmadan kazanç elde etmek imkanı sağlandığı gibi, ticari yeteneği ve bilgisi olup, yeterli sermayesi olmayan kimseler için de ticaretle uğraşma olanağı elde edilmiş olur.

Bu tür şirketlerde sorumluluğu sınırsız ortağa “komandite”, sınırlı ortaklara “komanditer” denilmektedir. Komandit ortaklıklarda fon toplamak konusunda zorluklar vardır. Komandit ortakların diğer bir çeşidi de sermayesi paylara bölünmüş komandit ortaklıktır. Bu tür ortaklıklarda sınırlı sorumlu ortakların şirketteki payları anonim şirketlerde olduğu gibi, hisse senedi ile temsil olunmaktadır. Adi komandit ortaklıkta sınırlı sorumlu ortakların payları limited ortaklıkta olduğu gibi, sadece sözleşmede yer alır, ayrıca hisse senedi çıkarılması söz konusu değildir.

Komandit şirketlerde hem sermayenin toplanması hem de ortaklararası ilişkiler açısından sorunlar yaratabilecek özellikler ortaya çıkabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum