Fiziksel Rehabilitasyon Deneme Sınavı Sorusu #746786
Aşağıdakilerden hangisi yaşlanma sürecinde gözde meydana gelen hastalıklardan birisi değildir?
Katarakt |
Presbiyopi |
Septik artrit |
Glokom |
Gözyaşı azlığı |
Görme keskinliğinde azalma: Öncelikle gözlük ihtiyacına bağlı olabilir. Yaş ilerlemesiyle yakın daha sonra da uzak gözlük gereksinimi ortaya çıkabilir. Kişinin yaşadığı yerdeki iklim koşulları ve genetik yatkınlığa bağlı olarak farklılıklar göstermekle birlikte Yakın gözlük ihtiyacı 40 yaşından sonra meydana çıkar ve her iki senede bir artabilir.
Katarakt: Yaşlı bireyler arasında yaygın başka bir sorundur. Görme keskinliği azalıp karanlığa adaptasyon zorlaştığı (gece ışıklar dağılır) ve parlak ışık rahatsızlığı geliştiği için okuma zorlaşır. İlerlemesi yıllar sürer, bir-iki ayda gelişmez. Genellikle esas nedeni genetiktir, iklim koşulları da ortaya çıkma yaşını etkileyebilir. Diğer önemli bir nedeni de diyabettir. Yaşlının yaşadığı ortamla ilgili önlemler almak olası kazaların önlenmesi için önemlidir. Yaşadığı ortamın yeterli aydınlatılması, düzenli aralıklarla hekime başvurarak gözlük numarasını kontrol ettirmesi ve gözlüğüne temiz bakması sağlanmalıdır.
Glokom (göz tansiyonu): Göz içi basıncın yüksek olmasına bağlı olarak görmenin etkilendiği ciddi ve sinsi bir hastalıktır. Genellikle 20’li 30’lu yaşlardan sonra kendini göstermeye başlar. Uzun yıllar içinde göz sinirleri tahrip olur. Bu nedenle sinirlerde harabiyet gelişmeden erken dönemde yakalamak önemlidir. Mutlaka 40 yaşından sonra herkesin göz içi basıncı en az yılda bir kez ölçülmelidir. Glokom katarakta yol açabilir. Bu durumda
katarakt ameliyatı ile beraber glokom ameliyatı yapılması gerekebilir. Glokom tedavi edilmediği takdirde körlüğe yol açabilecek bir hastalıktır.
Gözyaşı azlığı: Yaş ilerledikçe ciltte meydana gelen kuruluk gözyaşında da azalma şeklinde kendini gösterir. Gözyaşındaki azalma; göz kuruluğu, gözlerde yanma, batma, yabancı cisim varlığı hissine yol açabilir. Göz hekiminin tavsiye edeceği yapay gözyaşı damlaları ve merhemlerle tedavi edilir.
Presbiyopi: Genç yaşta yumuşak olan gözlerdeki lens, yaşlılıkta sertleşir. 40’lı yaşlara gelindiğinde ise şekil değiştirme yeteneğini kaybeder. Bu nedenle yaşlılar okumakta ve yakını görmekte zorlanır. Presbiyopi adı verilen bu durumu tersine döndürecek herhangi
bir egzersiz veya ilaç yoktur. Gözün odaklanmasına yardım için okuma gözlüğü gerekir.
Septik artrit ise bakterilerin eklem içine yerleşmesi sonucu eklemin ağrılı ve şiş olma durumudur.
Yorumlar
- 0 Yorum