Fiziksel Rehabilitasyon Deneme Sınavı Sorusu #897077

Aşağıdakilerden hangisi yaşlanma sürecinde kardiyovasküler (Kalp-Damar Sistemi) sistem fizyolojik değişiklikleri nedeni ile görülmez?


Kardiyovasküler hastalıklar, yaşlılarda en sık ölüm ve özürlülük nedenidir.

Yaşlılarda kalbin kulakçık, karıncık ve kapaklarında yapısal değişiklikler görülür ve buna bağlı olarak da kardiyak kalpten pompalanan kan miktarı artmaktadır.

Yapılan çalışmalarda hipertansiyon görülme sıklığının %50-%60 arasında değiştiği bulunmuştur.

Maksimum kalp hızında azalma, kalp kası esnekliğinde azalma, kalp çevresindeki yağ dokuda artma, kalbin pompalama yeteneğinde azalma ve kalp ritminde bozulma görülebilir.

Kalbin yapısı ve fonksiyonlarındaki yaşabağlı olarak gelişen değişiklikler ve fiziksel inaktivite (hareketsizlik) yaşlılarda kalp yetmezliğine neden olan risk faktörleridir.


Yanıt Açıklaması:

Kardiyovasküler hastalıklar, yaşlılarda en sıkölüm ve özürlülük nedenidir. Yapılan çalış-malarda hipertansiyon görülme sıklığının% 50-%60 arasında değiştiği bulunmuştur.Kalbin yapısı ve fonksiyonlarındaki yaşabağlı olarak gelişen değişiklikler ve fiziksel inaktivite (hareketsizlik) yaşlılarda kalp yetmezliğine neden olan risk faktörleridir. Yaşlılarda kalbin kulakçık, karıncık ve kapaklarında yapısal değişiklikler görülür ve buna bağlı olarak da kardiyak kalpten pompalanan kan miktarı azalmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum