Fiziksel Rehabilitasyon Deneme Sınavı Sorusu #745865
Yaşla birlikte bazı bireylerde görme işlevlerinde (sabit ve hareketli görme keskinliği, merkezî ve perifer görme, derinlik algısı, karanlığa uyum, renk ayrımı) azalma araç kullanmayı güç ve riskli hâle dönüştürmektedir. Aşağıdakilerden hangisi araç kullanımına ilişkin dikkat edilecek hususlardan birisi değildir?
Araçlarını azami hız limitinden %45 daha yavaş kullanmaları |
Gözlük/kontaks lens kullanımı |
Trafik işaretlerinin yeterli büyüklükte olması |
Trafikteki işaretlemelerin genişlik mesafelerinin artırılması |
Trafik işaretlerinin kontrast renklerden oluşması |
Yaşla birlikte bazı bireylerde görme işlevlerinde (sabit ve hareketli görme keskinliği, merkezî ve perifer görme, derinlik algısı, karanlığa uyum, renk ayrımı) azalma araç kullanmayı güç ve riskli hâle dönüştürmektedir. Araç kullanımına ilişkin dikkat edilecek hususlar şunlardır:
-65 yaş sonrası araç kullanmaya devam etmek isteyen bireyler olası görme kusurlarında yeterli düzeltme sağlayabilecek gözlük veya kontak lens kullanımına önem vermelidir.
-65 yaş üstü bireylerin trafiğe çıkmadan önce karmaşık ve hareketli görme becerilerine ilişkin eğitim seanslarına katılmaları önerilmektedir.
-Üst görme alan kaybı yaşayan yaşlı bireyler, trafikteyken baş üstü yol işaretleri ve trafik kurallarına ilişkin uyarıları görmek amacıyla yukarı doğru bakma gereksinimi için dikkatli olmalıdır.
-Derinlik algısı ve mesafe tayin etmede güçlük çeken yaşlı bireylerin araç kullanmaktan kaçınmaları gerekir.
-Karanlığa uyum sağlamada güçlük çeken ve ışık parıltısına toleransı azalan yaşlı bireyler, gece araç kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca yaşlı bireylerin baş hizasından gelen ışıklara bakmaktan kaçınmaları, bölünmüş yolları kullanmaları ve iyi aydınlatılmış yollarda araç kullanmaları önerilmektedir.
-Yaşlı bireyler için trafik işaretleri yeterli büyüklükte ve kontrast renklerden oluşturulmalıdır.
-Yaşlı bireyler yeşilden kırmızı ışığa geçişte aracı durdurmak için geç reaksiyon verebilmekte, bu nedenle trafik ışıklarının olduğu bölgelerde araçlarını resmî azami hız limitinden %10 daha yavaş kullanmaları önerilmektedir.
-Gece araç kullanan yaşlı bireyler için yol takibi, yol ortasındaki çizgiler veya yol kenarındaki işaretlerle sürdürülmektedir. Bu işaretlerin genişlik mesafesi yaşlı bireyler için artırılmalıdır.
Yorumlar
- 0 Yorum