Fiziksel Rehabilitasyon Deneme Sınavı Sorusu #745867

Yaşlı bireylerin günlük yaşamında sık karşılaştığı, düşme, yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanabilen mekânlar arasında yer almaktadır. Aşağıdakilerden hangisi merdivenlerin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için yapılması gereken düzenlemelerden birisidir?


Merdiven basamaklarının yatay ve dikey yüzleri aynı renk olmalıdır.

Üç boyutlu doku özelliği olan yüzey kaplama ile kaplatılması

Kaplama rengi parlak renklerden seçilmelidir.

İlk ve son basamaklarına gece lambası yerleştirilmelidir.

Merdivenin yatay yüzeyinin kenar kısmına yuvarlak şerit renk çekilmesi


Yanıt Açıklaması:

Merdivenler; yaşlı bireylerin günlük yaşamında sık karşılaştığı, düşme, yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanabilen mekânlardır. Merdivenlerin güvenli şekilde kullanılması hem görme hem de vücut hareket (kinestezi) duyusu becerileri gerektirir. Özellikle merdivenden iniş, çıkışa kıyasla yaşlı bireyler için daha tehlikelidir. Merdiven inip-çıkma sırasında görsel geri bildirimler ile basamakların yüksekliği, derinliği ve ayağın basamağa yerleştirildiği pozisyon algılanır.
- Merdivenlerde basamağın yatay yüzey ile dikey yüzey renkleri kontrast olmalıdır. Aynı renkler olması, görme kaybı olan yaşlılar için düşme riski oluşturur.
-Kontrast renkli basamak yatay yüzeyi ile dikey yüzey arasındaki renklere ilaveten basamak yatay yüzeyinin kenar kısmına ince şerit renk çekilmesi, görme kaybı olan yaşlılara merdiven çıkarken basamağın başlama noktasını, merdiven inerken ise basamağın bitiş noktası olduğunu görsel olarak hatırlatır.
-Merdivenlerin üç boyutlu doku özelliği olan yüzey kaplama veya halı ile kaplatılması kayarak ve takılarak düşme tehlikesine neden olabilir.
-Merdivenler için diğer önemli bir konu ise
aydınlatmadır. Merdivenlerde iyi aydınlatılmamış alanlar düşme tehlikesi oluşturmaktadır. Bu nedenle merdivenin hem başlangıcına hem de merdivenlerin bittiği tepe noktaya aydınlatma lambaları yerleştirilmelidir.
-Merdivenlerin ilk ve son basamaklarına mutlaka gece lambası yerleştirilmelidir.
-Merdivenleri oluşturan basamakların dikey ve yatak yüzeylerinin kaplama rengi mutlaka ışığı parlatmayan mat renklerden seçilmelidir. Merdivenlere yakın bir pencere ile gündüz aydınlatması sağlanıyorsa mutlaka pencerenin perdeleri güneş ışığını tümüyle
içeri yansıtmayan ve parlamaya yol açmayan şekilde seçilmelidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum