Fiziksel Rehabilitasyon Deneme Sınavı Sorusu #1401333

Hastalığın terminal döneminde olan bir yaşlı bireyin tüm önemli sistem ve organlarında işlev kayıpları ve sonunda yetmezlikler gerçekleşmektedir. Yaşlı bireyin sahip olduğu hastalığın doğası ve özelliklerine göre bu süreç ve geriye gidiş, birkaç saat ile aylar arasında değişim gösterebilir. Hangisi yaşamın sonlarına doğru 5.ayda  gerçekleşen vücuttaki ilerleyici olumsuz değişimlerden birisidir?


Yaşlı birey genelde yer değiştirebilmekte, gördüğü radikal (örneğin büyük ölçekli cerrahi müdahale) tedavi önlemlerinin bazı yan etkileri görülmektedir.

 Yaşlı bireyde biraz kilo kaybı, zayıflama, belirtilerde yaygınlaşma, stres belirtileri, hastalığın son döneminde olduğunu giderek kabul etme, korku ve despresyon belirtileri gözlenir.

 Yaşlı bireyde giderek artan kilo kaybı, iştahta azalma, fiziksel değişim, belirtilerin daha fazla ortaya çıkması. Ağrıya ilişkin çalışmalar, planlama ve rahatlatma.

Yaşlı bireyin ortamdan kendini geri çekmesi belirginleşir. Tamamen bakıma ihtiyacı vardır. Hastalığın belirtileri ve ağrı için yoğun tedaviye ihtiyaç duyulur. İştah yoktur.

 Yaşlı bireyde ilerleyici fiziksel gerileme ve hastalık belirtilerinde artış görülür. Öncelikle ağrı ile mücadele edilir. Yaşlı birey yatağa bağımlı hâle gelebilir.


Yanıt Açıklaması:

 Yaşamın sonlarına doğru 5.ayda yaşlı bireyde biraz kilo kaybı, zayıflama, belirtilerde yaygınlaşma, stres belirtileri, hastalığın son döneminde olduğunu giderek kabul etme, korku ve despresyon belirtileri gözlenir.

Yorumlar
  • 0 Yorum