Fotoğraf Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #111322

1843-1847 yılları arasında David Octavius Hill ve Robert Adamson'ın Kalotip ile yaptıkları çalışma aşağıdakilerden hangisidir?


Yeni bir fotoğraf yöntemi ile portre piyasasında devrim yarattılar.
Kuzey Amerikalı yerlilerin fotoğraflarını çekerek, yok olmanın eşiğindeki bir kültüre ait önemli dökümanlar oluşturdular.
Siyasetin ve endüstrinin belirsizliklerine karşı itiraz ve hayal kırıklıklarını göstermeye çalıştıkları otoportreler çektiler.
New Haven balıkçı köyünde çektikleri çalışan insan portreleriyle toplumsal belgesel fotoğrafın ilk örneklerinden birisini ortaya koydular.
Suçluların kimliklerini belirleme amacıyla Brüksel’deki hapishanede suçluların portrelerini çektiler.

Yanıt Açıklaması: Talbot’un Kalotip yöntemi en parlak gelişimini, kullanım haklarının serbest olduğu İskoçya’da, tarih ressamı olan David Octavius Hill ile Edinburgh’da bir portre atölyesi sahibi olan Robert Adamson’ın gerçekleştirdiği ortak çalışmalarda göstermiştir. Diğer yandan Hill ve Adamson’ın 1843-1847 tarihleri arasında Edinburgh yakınlarındaki Newheaven isimli balıkçı köyünde, balıkçılara daha iyi olanaklar sağlanması amacıyla gerçekleştirdikleri yaklaşık yüz elli Kalotip’ten oluşan serileri, toplumsal belgesel fotoğrafın ilk örnekleri arasında yer almıştır. Bu çalışma öncelikle Royal Scottish Academy’ye sunulmuş, sonra da 1851 Evrensel Sergisi’nde sergilenerek, gerek kamuoyu, gerekse eleştirmenler nezdinde büyük beğeni toplamıştır. Quentin Bajac’a göre teknikle sanat arasındaki ittifak, en güzel ifadesini bu ikilinin birlikte yürüttükleri çalışmalarda bulmuştur.
Yorumlar
  • 0 Yorum