Fotoğraf Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1396340

“Twilight” (Alacakaranlık) isimli serisinde, Amerika’nın kırsal kesimlerinde arka bahçelerde yaşanan hikâyelere odaklanarak “Amerikan Rüyası” idealini sorgulamaya çalışmış fotoğraf sanatçısı aşağıdakilerden hangisidir?


Gregory Colbert

Gregory Crewdson

Loretta Lux

Michal Macku

Spencer Tunick


Yanıt Açıklaması:

Gregory Crewdson (d.1962): Amerikalı fotoğrafçı 1998–2002 tarihleri arasında gerçekleştirdiği “Twilight” (Alacakaranlık) isimli serisinde, Amerika’nın kırsal kesimlerinde arka bahçelerde yaşanan hikâyelere odaklanarak “Amerikan Rüyası” idealini sorgulamaya çalışmıştır. Fotoğraflarına konu edindiği sahneleri önce ayrıntılı olarak tasarlamış, sonrasında ise aynı bir film yönetmeni gibi otuz beş kişinin üzerinde büyük bir ekiple- kurduğu setler aracılığıyla görüntülere dönüştürmüştür. Crewdson çalışmalarında öyküsel hikâyeler yerine, karmaşık, esrarengiz ve gerçeküstücü anlatımları tercih etmiştir. Sanatçının kurguladığı sahnelerin içerisine katmış olduğu gizem dolu unsurlar, seyircisini arka
bahçelerde yaşanan mahrem olaylara ilişkin ucu açık, belirsiz bir anlam dünyasına doğru sürüklemektedirler. Diğer yandan görüntülerinde ele aldığı karakterler, fiziksel olarak aynı mekânı paylaşmalarına rağmen duygusal olarak bir birlerinden uzaklarda bir yerde, kendi iç dünyalarında kaybolmuş izlenimi yaratmaktadırlar. Büyük prodüksiyonlarla üretilmiş bu çalışmalar, filmden alınmış öncesi ve sonrası meçhul bir sahnenin tek karelik bir sunumu gibidirler.

Doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum