Fotoğraf ve Video Proje Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #889620
Aşağıdakilerden hangisi Proje öneri dosyasında olması gerekenlerden birisi değildir?
Başlık |
İçindekiler |
Giriş |
Gelişme |
Projenin amacı |
Konunun ve kullanılacak aracın özelliklerine göre farklılıklar göstermesine karşın ortalama bir proje öneri dosyasında yer alması gerekenler; başlık, içindekiler, projenin amacı ve projenin öteki bölümlerini kapsayan giriş ve bütçe şeklinde sıralanabilir.
Başlık: Projenizin bütün özetini içinde barındıran, temayla ilgili ipuçlarını hemen çağrıştıran bir özellikte olmalıdır. Kısa ve akılda kalıcı bir ad bulunmasında yarar vardır.
İçindekiler: Okuyana raporun hangi bölümlerden oluştuğunu göstermesi açısından önemlidir. Projenizi okuyan kişiler genellikle ilk okumada hızla göz atmış olacaktır. Dönüp tekrar bakmak istediklerinde tüm projeyi baştan sona okumak yerine, sorularına yanıt olacak bölümü açıp okumalarına ön ayak olacak bölüm, içindekiler bölümüdür.
Giriş: Projenin amacının açıklandığı bölüm ile projenin ana hatlarıyla özetlendiği bölümden oluşur.
Projenin Amacı: Proje sorununun en somutlaştığı yer amaç bölümüdür. Eğer projenin amacını tek bir cümle ile yetkin bir biçimde ifade edebiliyorsak projemiz hakkında yeterli araştırmayı yapmışız demektir. Örneğin “Cumhuriyetin Hayalleri” belgeseline bakalım. Bu projenin amacı “insanların, her şeyden önce düşüncelerinde kurdukları ve tüm olanaksızlıklara rağmen diri tuttukları ve bugün bizlerin “Cumhuriyet kuşağı ruhu” olarak adlandırdığımız ‘tutku’ belgeselin omurgasını oluşturacak” şeklinde ifade edilmektedir. Araştırma sürecinde “Cumhuriyet kuşağı ruhu” denebilecek tutkunun varlığı yakalanmış ve bu duyguyu diğer insanlarla paylaşmak için bir belgesel film hazırlanması planlanmıştır. Kuşkusuz böyle bir ruhu yansıtabilmenin en doğru yöntemi de “sözlü tarih” denilen yöntem olacaktır. Böylece görüldüğü gibi projenin amacı net ifadelerle söylenebildiğinde anlatım dili, kullanılacak yöntem hatta kullanılacak teknik donanım konusunda bile ipuçları ortaya çıkmaktadır.
Projenin Özeti: Giriş bölümünü oluşturan ikinci bölüm projenin özetidir. Proje öneri dosyasının bundan önceki tüm bölümleri bünyesinde toplayan bölüm, özet bölümüdür. Projede söylenmek istenen ana fikrin (tema) ne olduğu, bu temanın hangi konu işlenerek aktarılacağı özet bölümünde yer alması gereken ilk noktalardır. Araştırma sürecinde elde edilen veriler, hedef kitleyle ilgili bilgiler, anlatım dili özet bölümünü oluşturur.
Bütçe: Yapıma bir maliyet yükleyen her kalemin tek tek yazıldığı bir listeden başka bir şey değildir. Gerçekçi bir bütçe hazırlamak için önce program projesini özenle ve ayrıntısıyla düşünüp geliştirmek, sonra bu proje için gerekli tüm masraf kategori ve kalemlerini bir ana liste üzerinde çalışmak gerekir (Mutlu, 1995, s: 57-61). Doğru cevap D şıkkıdır.
Yorumlar
- 0 Yorum