Fotoğraf ve Video Proje Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #889601

"Belli bir kimse, yer, olay, nesne, durum ve koşula ilişkin bilgi toplamak için belirli hedeflere yöneltilmiş bir bakış ve dinleyiştir".

Yukarıdaki tanım, İçerik araştırması yapılmasında kullanılan yöntemlerden hangisine aittir?


Görüşme,

Alanyazın taraması,

Yazışma

Gözlem

Anket


Yanıt Açıklaması:

Görüşme: Sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. Bu aşamada daha çok alan uz­manları, alan uygulayımcıları ya da seçilen konunun doğrudan muhatabı olan kişilerle yapılır.
Yazışma (anket): Yazılı iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. En yaygın olarak kul­lanılanı ankettir. Anketler, “yapılandırılmış sorular aracılığıyla seçeneklere dayalı bilgi toplamayı öngören” yazışma türüdür. Görüşme tekniği için hazırlanan sorularda özen gösterilmesi gereken ilkeler, anket sorularının hazırlanması için de geçerlidir.
Gözlem: Belli bir kimse, yer, olay, nesne, durum ve koşula ilişkin bilgi toplamak için belirli hedeflere yöneltilmiş bir bakış ve dinleyiştir. Çevreyi gözleyerek yapılabildiği gibi belge tarama biçiminde de yapılabilir (Aktaran: Karasar;1982, s.164). Örneğin, “Mando­linli Kız”(2004) adlı belgesel filmin araştırma aşamasında eski köy enstitüleri gezilmiş, arşivlerde bulunan belge ve fotoğraflar incelenip önemli olanlar kaydedilmiştir.
Alanyazın Taraması: Araştırılan konuyla ilgili tüm çalışmaların incelenerek veri top­lanmasıdır. Kaynakların bulunması, hızlı okunup, notlar çıkarılması ve değerlendirme işlemlerini kapsar. Doğru cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum