Fotoğraf ve Video Proje Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #861569

Stok fotoğrafların bulunduğu mikrostok siteler üzerinden hiçbir şey “satılmaz”. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Fotoğrafların sadece kullanım hakkı alınır.

Fotoğrafların haklarının lisanslanması yapılır.

Bir stok fotoğraf sitesinden fotoğraf temin etmek isteyen müşteri, bir fotoğrafı satın alarak sahibi olur.

Telifsiz lisans, en genel anlamıyla bir fotoğrafın, süre ve ülke kısıtlaması olmaksızın, birden çok kez kullanma hakkının verilmesi demektir.

Fotoğraflar Dergi makaleleri, gazete haberleri, İnternet sitesi reklamları gibi her türlü farklı dijital ve basılı medyada kullanılabilirler.


Yanıt Açıklaması:

Stok fotoğrafların bulunduğu mikrostok siteler üzerinden hiçbir şey “satılmaz”. Bu durumda şu söylenebilir; bir stok fotoğraf sitesinden fotoğraf temin etmek isteyen müşteri, bir fotoğrafı satın almaz veya sahibi olmaz sadece kullanım hakkını alır. Doğru terminolojide stok kullanım, aslında fotoğrafların haklarının lisanslanması anlamına gelmektedir. Bir fotoğrafı satmadan sadece kullanım hakkını bu şekilde lisanslamaya “telifsiz lisans” (royalty free) adı verilmektedir. Telifsiz lisans, en genel anlamıyla bir fotoğrafın, süre ve ülke kısıtlaması olmaksızın, birden çok kez kullanma hakkının verilmesi demektir. Bu türden bir lisanslama yoluyla bir müşteri fotoğrafın kullanım hakkını alır. Bu şekilde lisanslanan fotoğraflar, dergi makaleleri, gazete haberleri, İnternet sitesi reklamları gibi her türlü farklı dijital ve basılı medyada kullanılabilirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum