Fotoğraf ve Video Proje Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #889494

  1. Geçicidir,
  2. Özgün ürün üretir,
  3. Basamaklı ayrıntılandırma,
  4. Süreklilik gerektirir,
  5. Ulusal olmalıdır,

Yukarıdakilerden hangileri projenin üç temel özelliklerindendir?


I,II ve IV

I, III ve V

I, II ve III

II, IV ve V

III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Proje Yönetim Enstitüsü, projenin temel özelliklerini şu şekilde sıralamaktadır:
Geçicidir: Projenin geçiciliği dendiğinde anlaşılması gereken her projenin belli bir başlangıç ve bitiş zamanı olduğudur. Bir başka söyleyişle her proje bir noktada son bulur. Projenin bitiş zamanı geldiğinde projede belirlenen amaçlara ulaşılmış, görev tamamlan­mış ya da projede belirtilen amaçlara ulaşılamayacağı anlaşılmış demektir. Böyle bir du­rumda proje iptal edilir. Örneğin, “Belgesel Yapımların Projelendirilmesi” ünitesinde yer alan “Cumhuriyetin Hayalleri” adlı örnek proje amaç, yaklaşım, kapsam ve içerik, filmsel anlatım, yapım aşamaları ve disiplinler, araştırma, arşiv-dokümantasyon ve deşifre çalış­maları, danışmanlar gibi alt başlıklardan oluşan proje öneri dosyasının sunumuyla başlar. Sponsor tarafından projenin kabul edilip çekimlerin yapılması, kurgunun tamamlanması ve Cumhuriyet’in 75. Kuruluş Yıl Dönümü’nde gösterilecek bandın teslimiyle birlikte pro­je tamamlanmış olur.
Özgün Ürün Üretir: Proje sonucu ortaya çıkan eserin özgün olması, projenin önemli özelliklerinden birisidir. Örneğin geliştirilen pek çok proje sonucu birçok belgesel film üretilir. Ama her eser birbirinden konu, tema, biçim yönünden farklı özellikler taşır. Ele alınan konu aynı olduğu zamanlarda bile filmin ana fikri, bize söylemek istediği söz farklı olabilir. Örneğin, II. Dünya Savaşı’yla ilgili yapılmış filmlerin sayısı oldukça fazladır ancak her biri farklı amaçlara, farklı yaşamlara, farklı ana fikirlere eğilir.
Basamaklı Ayrıntılandırma: Projenin basamaklı olması, adım adım ilerlediği ve dü­zenli olarak yükseldiği anlamına gelir. Ayrıntılandırma ise detayları çözmek ve geliştirmek anlamındadır. Projenin bu özelliği, iyi geliştirilmiş her projenin adım adım ilerlediğini ve her adımın ayrıntılarıyla tanımlandığını gösterir. Örneğin bir belgesel film projesinden örnek verecek olursak, bir fikrin doğuşu, araştırma, planlama, çekim gibi basamaklardan oluşan sürecin her bir aşaması ayrıntılı planlandığında sonraki basamakta sorun yaşan­mayacak veya yaşanması olası sorunlar en aza indirilecektir. Kısaca basamaklara ayrılması ve her bir basamağın detaylı planlanması projeyi proje yapan temel özelliklerden biridir. Doğru cevap C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum