Fotoğraf ve Video Proje Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #890392

Aşağıdakilerden hangisi Stok resimlerin Ticari Kullanım İçin Yasal Koşulları arasında yer almaz?


Ürünler ve nesnelerle ilgili koşullar

Logolar ve ticari markalarla ilgili koşullar

Banknot ve bozuk para fotoğraflarıyla ilgili koşullar

Tanınabilir kişisel bilgilerle ilgili koşullar

Hisse senedi ile ilgili koşullar


Yanıt Açıklaması:

Telifsiz lisanslı fotoğraflarda bazı şeylerin kullanımına izin yoktur. Örneğin telif hakkı içe­ren yada korunan, ticari marka logoları ya da lisanlı ürünlerin fotoğrafları ticari kullanım için yüklenemez. Bu konudaki önemli noktaları kısaca açıklayalım.
Ürünler ve Nesnelerle İlgili Koşullar
Bazı tanımlanabilir ürünler ve nesneler, yasal koşullar göz önüne alınarak stok sitelere ticari kullanım için yüklenemez. Örneğin çok bilinen bir akıllı telefon markası, tanımla­nabilir bir araba ya da lisanslı bir oyuncağı içerisinde barındıran bir fotoğraf, stok siteler tarafından reddedilir. İlk başta bu durumdan kaçınmak kolay gibi görünse de bu konu aslında geniş bir alanı kapsar; örneğin bir süper kahraman figüründen oyun kartlarına, gazetelerden haritalara kadar telif hakkı içerebilecek hiçbir nesne stok sitelerin ticari ko­leksiyonlarına kabul edilmez. Fakat bir otomobilin tamamının değil de sadece bir parça­sının yer aldığı bir fotoğraf stok siteler tarafından kabul edilir. Lüks ve klasik otomobiller model yılı ve markasına bakılmaksızın stok siteler tarafından reddedilirken 1985 yılından önce üretilmiş olan orta ya da alt sınıf otomobillerin fotoğrafları stok siteler tarafından kabul edilmektedir.
Logolar ve Ticari Markalarla İlgili Koşullar
“Haber amaçlı” lisans dışında logolar, ticari markalar ve şirket isimlerini içeren fotoğraf­lar, stok sitelerin koleksiyonlarına kabul edilmez.
Mimarlık, Sanat ve Performanslar Konusundaki Koşullar
Yasal olarak bir şehir ya da bir binanın genel bir fotoğrafı stok siteler tarafından kabul edilebilir. Fakat fikrî mülkiyet ya da telif hakkı koruması altında olan tanımlanabilir ben­zersiz binalar bir fotoğrafın merkezinde kullanılmışsa bu fotoğraf kabul edilmeyebilir. Müzeler, spor ve eğlence mekânları gibi giriş ücretine tabi mekânları kapsayan fotoğraflar için mutlaka “mülkiyet izni” gerekmektedir. Bunun yanında genel olarak giriş ücretine tabi mekânlar, ticari fotoğraflar için özel izin veya ücret gerektirebilir.
Resim, heykel gibi sanat eserleri yasal olarak, yaratıcısının izni olmadan, bir fotoğrafın merkezinde kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın, stok fotoğraflarda görünmemelidir.
Yasal olarak tiyatro, bale, opera, konser gibi performansların fotoğraflarının çekilmesi ticari olarak yasak ya da kısıtlı olabilir. Stok siteler bu tarz performansların sadece genel fotoğraflarını yaratıcının “mülkiyet izni” ve fotoğrafta görünen her model için de “model izni” olması durumunda kabul edebilir.
Yasal olarak stok siteler profesyonel spor etkinliklerinde çekilmiş herhangi bir profes­yonel sporcunun fotoğrafını kabul etmez. Profesyonel bir sporcunun yüzünü çekmemek onun tanınamaz olduğu anlamına gelmez. Stok siteler sadece model kullanarak çekilmiş spor fotoğraflarını koleksiyonlarına kabul eder.
Banknot ve Bozuk Para Fotoğraflarıyla İlgili Koşullar
Yasal olarak sahtecilik kaygısı nedeniyle düz, karşıdan çekilmiş banknot fotoğrafları stok siteler tarafından reddedilir. Ancak paranın tamamının görünmediği ya da eğik açıyla çekilen fotoğraflar kabul edilebilir.
Nazi Simge ve Nesneleriyle İlgili Koşullar
Stok siteler herhangi bir Nazi simgesi, gamalı haç içeren eşya, nesne fotoğraflarını, topla­ma kampı ya da Nazi binalarının fotoğraflarını kabul etmez.
Tanınabilir Kişisel Bilgilerle İlgili Koşullar
İsimler, telefon numaraları, kimlik numaraları, plakalar, kişisel ya da kurumsal herhangi bir özel bilgi içeren fotoğraflar stok sitelere yüklenemez.

Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum