Fotoğraf ve Video Proje Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #890480

Aşağıdakilerden hangisi yapım sonrası süreçlerinden birisi değildir?


Videoların düzenlenmesi

Videoların seslendirilmesi

Videoların sıralanması

Videoların etiketlenmesi

Videoların internet ortamına yüklenmesi


Yanıt Açıklaması:

Yapım Sonrası Süreç
Yapım süreci (kayıt ve çekim süreci) tamamlandıktan sonra yapım sonrası süreç başlar. Bu süreç, çekimin ardından bilgisayarda yapılacak olan işlemleri ifade eder. Stok görüntünün yapım sonrası süreci, videoların düzenlenmesi, sıralanması, etiketlenmesi ve İnternet or­tamına yüklenmesinden oluşmaktadır.
Videoların Düzenlenmesi, Sıralanması, Etiketlenmesi
Çekilen videolar ve belgeler, içinden çıkılmaz bir hâle gelmeden önce bunların organize edilmesi için yöntemler geliştirmek önemlidir. Model veya mülkiyet izni belgelerini, vi­deolarla birlikte internet ortamına yükleyebilmek için bunları dijital şekilde bilgisayara depolamak gerekmektedir. Bu da imzalatılan her bir izin belgesinin taranması anlamına gelmektedir. İzin belgeleri taranması, JPEG dosyası olarak kaydedilmeli ve stok videolara yakın bir yerde saklanmalıdır. Belgelerin orijinal hâli de saklanmalıdır.
Ayrıca ham çekimlerin nerede depolanacağının ve dosyaların son hâlinin nereye kay­dedileceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Kullanılan video kamera türüne bağlı olarak, kamerayla çekilen görüntülerin, bilgisayara kaydedilme ve aktarma yöntemleri farklılık göstermektedir. Görüntülerin bilgisayara aktarılmasının en kolay yolu eğer mümkünse çekim esnasında hafıza kartına kayıt yapan video kamera kullanmaktır. Bu kameralarla çekim yapıldıktan sonra, dosyalar hafıza kartından bilgisayara aktarılarak bilgisayarda di­ğer işlemlere hazır hâle kolayca getirilebilir.
Stok görüntü çevrelerinde, bir stok görüntünün ilgili sitelere yüklenmeden önce, ne kadar düzenleme yapılacağı tartışma konusudur. Bazı kişiler, stok görüntülerin özgün­lüğünün mümkün olduğunca korunması gerektiğini düşünmekte ve bu nedenle efekt, renklendirme ve düzenleme kararlarını alıcıya bırakmaktadırlar. Ancak unutulmaması gereken şey, müşterilerin talep ettikleri görüntünün, aslında daha büyük bir işin parçası olarak kullanılacak olmasıdır. Yani videoyu alacak insanlar veya örneğin reklam ajansları, kendi mevcut video düzenleme donanımları ve yazılımları ile bu videoyu işleyeceklerdir. Bu yüzden videolara basit renk düzeltme işlemleri ve filtreler uygulamak dosyanın alıcı ta­rafından tercih edilmemesine neden olabilir. Bu işlemler ve filtreler videoyu alan insanlar tarafından zaten kolayca eklenebilir. Bu yüzden, işlenmemiş, orijinal ve temiz görüntüler stok sistemde her zaman daha avantajlıdır.
Doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum