Fotoğrafın Kullanım Alanları Deneme Sınavı Sorusu #824058

Aşağıdakilerden hangisi, reklam fotoğrafının üretim sürecindeki temel unsurlardan biri değildir?


Müşteri seçimi

Düşüncenin Görselleştirilmesi

Planlama

Gerekli İletişimi Sağlamak

Portfolyo/Portföy


Yanıt Açıklaması:

Reklam Fotoğrafının Üretim Sürecinde Beş Temel Unsur

Reklam fotoğrafında belirli aşamalar vardır ve reklam fotoğrafı çekmek ön hazırlık gerektirmektedir. Bu aşamaların her birinde fotoğrafçı aktif rol oynamaktadır. Bir reklam fotoğrafçısının reklam fotoğrafı üretim sürecine girmeden önce ihtiyacı olan bazı temel unsurlar beş başlıkta toplanabilir:

  1. Düşüncenin Görselleştirilmesi: Reklam fotoğrafçısının temel amacı, hayal ettiği ya da istediği düşünceyi görselleştirmektir. Reklam ajansında üretilen temel mesajın görselleştirilmesi çok önemlidir. Reklam fotoğrafçıları kendi alanlarında uzmanlaşmışlardır. Örneğin bazı reklam fotoğrafçıları sadece cam ya da seramik gibi ürünlerin fotoğrafını çekmeye odaklanırken, bazı fotoğrafçılar ise sadece mobilya çekerler. Bu nedenle bir fotoğrafçı hangi alanda uzmanlaşmak istediğine karar vermelidir.
  2. Planlama: Fotoğraf stüdyosu kurma, doğru araç-gereci toplama, iş fırsatı yaratmak için firmalar ve reklam ajanslarıyla ilişkileri geliştirme ile ilgilidir. Bu süreç asla bitmeyecektir çünkü reklam piyasası sürekli değişip geliştiği için bir fotoğrafçı bu değişime uyum sağlamak ve her süreci planlamak zorundadır.
  3. Gerekli İletişimi Sağlamak: İş ilişkileri kurma, başarı için çok önemlidir. Özellikle serbest çalışan reklam fotoğrafçıları kendilerine daha sonra yapacakları işler için bir iletişim ağı (network) oluşturmalıdırlar. Eğer fotoğrafçı bir iletişim ağına sahipse işsiz kalmaz. Ancak bu, işin en zaman alıcı ve en zor sürecidir. Firmalar ve reklam ajansları ile kurulan ilişkilerin yanı sıra fotoğrafçıların diğer fotoğrafçılarla, modellerle, pazarlama uzmanlarıyla, sanat yönetmenleriyle ve kendisine yardım edebileceğini düşündükleri kişilerle de iletişim hâlinde olmaları gerekir.
  4. Doğru Donanım: Fotoğrafçının başarılı olması için gerekli olan önemli unsurlardan biri de doğru araç-gereç seçimidir. Donanım, bütçenin büyük ve pahalı kısmını oluşturmaktadır. Özellikle reklam fotoğrafçılarının kullandığı profesyonel fotoğraf makinelerinin fiyatları oldukça yüksektir. En büyük yanılgı, en pahalı makinenin en iyi fotoğraflar ürettiğine inanmaktır. Donanımın niteliğinden daha fazla fotoğrafçının yaratıcılığı, teknik bilgisi, görselleştirme becerisi daha büyük önem taşımaktadır. Günümüzde sayısal teknoloji gün geçtikçe ilerlemektedir. Yapılan genel işlere göre bir fotoğraf makinesi seçilmeli ve meslekte ilerledikçe ihtiyaç duyulan donanım seçilerek alınmalıdır. Kullanılan gereçlerin temizliği ve genel bakımı yapılmalı, sürekli ve etkili çalışır durumda tutulmalıdırlar.
  5. Portfolyo/Portföy: Kişinin bireysel ve mesleki başarıları ile gelişimini düzenli şekilde sergileyen bir kariyer belgesidir. Fotoğrafçı için ise son adımdır. Fotoğrafçı o zamana kadar yaptığı bütün işlerini bir dosyada toplar. Ancak bu portfolyonun bazı nitelikleri vardır. Öncelikle portfolyo kesinlikle mükemmel olmalı ve sürekli güncel tutulmalıdır. Portfolyonun içine çekilmiş bütün fotoğraflar konmaz. Dikkatli ve özenli bir şekilde fotoğraflar seçilmeli ve yaratıcı bir tasarımla fotoğraflar sunulmalıdır. Gerekirse çalışılan farklı alanlar için farklı portfolyolar hazırlanmalıdır. Portfolyo sizin anahtarınızdır. Reklam fotoğrafçılığı profesyonel fotoğrafçılığın bir koludur. Bu nedenle hazırladığınız portfolyonun da profesyonel olması gerekmektedir. Gerekirse portfolyo hazırlama ve sunumu konusunda profesyonel bir yardım alınabilir. Doğru cevap "A" şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum