Fotoğrafın Kullanım Alanları Deneme Sınavı Sorusu #1211102
I. Göl ve nehir gibi tatlı su ortamlarının deniz seviyesinde olması durumunda, sualtı fotoğrafçılık ve dalış teknikleri aynı şekilde uygulanabilir. II.Dalınacak göl veya nehir, deniz seviyesine göre düşük (100-3000 m) veya yüksek irtifa (3000-6000 m) da ise özel dalış eğitimleri alınmalıdır. III. Tatlı sularda yüzerlik kontrolü için deniz suyuna göre daha az ağırlığa ihtiyaç duyulur. IV. Sığ suya göre derin suda ortam ışığının şiddeti daha yüksektir. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri sığ su, tatlı su ve havuz fotoğrafcılığı için doğrudur?
Yalnız I |
Yalnız II |
I,II |
I,II,III |
I,II,III,IV |
Göl ve nehir gibi tatlı su ortamlarının deniz seviyesinde olması durumunda, denizde gerçekleştirilen fotoğrafçılık teknikleri ve dalış teknikleri aynı şekilde burada da geçerlidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli iki konudan birincisi; dalınacak göl veya nehrin deniz seviyesine göre irtifa konumudur. Düşük irtifa (100-3000 m) ve yüksek irtifa (3000-6000 m) dalışlar özel koşullardaki dalışlar olduğundan, bu dalışların eğitiminin alınması mutlaka gereklidir. İkinci önemli konu ise tatlı sularda yüzerlik kontrolü için deniz suyuna göre daha az değil daha fazla ağırlığa ihtiyaç duyulmasıdır.
Sığ su ile derin su arasında fotoğrafçıyı zorlayan fiziksel koşullar vardır. Örneğin derin suya göre sığ suda ortam ışığının şiddeti daha yüksektir. Bu, fotoğrafçıya neredeyse istediği diyafram ve örtücü değerlerinde çalışma şansı verir. Yüzeye yakın derinliklerde henüz renkler soğurulmamıştır. Bu da fotoğrafçıya büyük kolaylık sağlar. Güçlü, ağır flaşlara gerek kalmaz ve renkler henüz emilmediği için beyaz denge (white balance) bozulmamıştır. Dalgıçlık açısından sığ suda fotoğraf çeken kişinin suda kalma süresi sınırlı değildir. Ağır SCUBA donanımları, birtakım hava hesapları ve bekleme gibi işlemler, fotoğrafçıyı meşgul etmez. Tüm bu nedenlerle örneğin 5 metre derinliklere dayanıklı basit makinelerle havuzda veya sığ suda başarılı anı fotoğrafları çekmemek için hiçbir neden yoktur.
Yorumlar
- 0 Yorum