Fotogrametri Deneme Sınavı Sorusu #785068

Aşağıdakilerden hangisi Klasik Fotogrametri Dönemi ile ilgili yanlış bir ifadedir? 


II. Dünya Savaşı sonrası, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, gereksinim duydukları seri haritalar fotogrametri yöntemi ile üretilmeye başlandı. 

Arazisi düz olan ülkelerde tek resim değerlendirmesi önem kazandı.

1957’de sayısal fotogrametrinin öncülerinden Gilbert Louis Hobrough Kelsh çizicisi üzerinde görüntü korelasyonu kavramını gösterdi.

Uki Helava tarafından 1957’de ilk kez kullanılan analitik stereo değerlendirme aletleri yaygınlaşmaya başladı.

Harry Kelsh 1964’de yeni stereometrik kameralar geliştirildi.


Yanıt Açıklaması:

Klasik Fotogrametri Dönemi
II. Dünya Savaşı sonrası, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, gereksinim duydukları seri haritalar fotogrametri yöntemi ile üretilmeye başlanmıştır. Arazisi düz olan ülkelerde tek resim değerlendirmesi -fotoplan üretimi- önem kazanırken, hemen hemen tüm ülkelerde çizgi-harita üretimi için rakipsiz bir harita üretimi yöntemi olarak analog stereo değerlendirme yöntemi kabul edilmiştir. Bu üretim sistemiyle çalışmalar bugün de sürmektedir. Mevcut haritalar bu hava fotogrametri yöntemi ile üretilmiştir. 1948’de Harry Kelsh fotogrametrik harita yapımı için kendi ismini verdiği çiziciyi tasarladı. 1957’de sayısal fotogrametrinin öncülerinden Gilbert Louis Hobrough Kelsh çizicisi üzerinde görüntü korelasyonu kavramını gösterdi. 1964’de Carl Zeiss tarafından yeni stereometrik kameralar geliştirildi. 1970’lerde, Uki Helava tarafından 1957’de ilk kez kullanılan analitik stereo değerlendirme aletleri yaygınlaşmaya başladı.

Yorumlar
  • 0 Yorum