Gastronomi Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #502914

I-Bugün Anadolu’da yer alan pek çok bitki ve hayvan türü, Hitit Dönemi’nde bulunmamaktadır.  
II-Hititler Anadolu mutfak kültüründen etkilenseler de tamamen kendine özgü bir yeme-içme kültürü geliştirmişlerdir.
III-Hitit Dönemi’ndeki mutfak yapısı hakkında kesin bilgilere ulaşılamamakla birlikte kalıntılar üzerinden çeşitli tahminlerde bulunulabilmektedir.
IV-Hitit metinlerindeki bazı kelimelerin etimolojik olarak incelenmesi o dönem kullanılan gıda hazırlama yöntemleri hakkında önemli bilgiler vermektedir.
Yukarıda yer alan Hitit mutfak kültürüne ilişkin önermelerden hangileri doğrudur?


I ve II

III ve IV

I, III ve IV

II, III ve IV

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Bugün Anadolu’da var olan birçok bitki ve hayvan, Hitit Dönemi’nde de bulunmaktaydı. Hititler kendine özgü, kendinden önceki kültürlerden farklı bir yeme-içme kültürü geliştirememiştir. Hitit dönemindeki mutfak yapısı, şimdiye dek gerçek anlamda ortaya çıkarılamamış olsa da İnandık Vazosu gibi kalıntılar, önemli ipuçları sunmaktadır. Böylece araştırmacılar çeşitli tahminlerde de bulunulabilmektedir. Hitit metinlerindeki bazı kelimelerin etimolojik olarak incelenmesi o dönem kullanılan gıda hazırlama yöntemleri hakkında önemli bilgiler vermektedir. Örneğin sütü gösteren ideogramdan yola çıkarak peynir, koyun sütünden yoğurt gibi türetmelerin yapılması sütten bazı fermantatif yöntemlerle değişik ürünlerin elde edildiğini göstermektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum