Gastronomi Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #502897

Erken Tunç Çağı’nda inanç biçiminde bir dönüşümün yaşandığı ve bunun bir göstergesinin de Ana Tanrıça figüründeki değişim olduğu düşünülmektedir. Söz konusu değişimin beslenmeyle olan ilişkisi aşağıdaki görüşlerden hangisinde doğru olarak verilmektedir?


Steatobojik tarzda yapılmış figürlerde öncekilerin aksine şişman, doğurgan ve iri göğüslü kadınların olması, o dönemde beslenme bozukluklarının olabileceğine işaret etmektedir.

Alacahöyük, İkiztepe ve Demircihöyük’te yapılan kazı çalışmalarında arkeologlar birbirinden farklı figürlerle karşılaşmışlardır.

Antik Yunan klasik heykel sanatında uygulanan ideal kadın tiplerinden farklı figürler model alınmıştır.

İklim giderek sertleştiğinden besin kaynaklarında kıtlık yaşanmış ve kadın figürleri bedenen incelmeye başlamıştır.

Doğaya eskisinden de fazla bağımlı hale gelinmesiyle birlikte ana tanrıça inancı güçlenmiş dolayısıyla figürlerin içeriği de değişime uğramıştır.


Yanıt Açıklaması:

Erken Tunç Çağı’nda Ana Tanrıça Figürü incelip zayıflayarak günümüzün ideal kadın tipi olan “sıfır beden mankenleri” anımsatacak bir biçime bürünmüştür. Bu durumda figürün beslenmeyle ilişkisi üzerine arkeologlar farklı görüşleri savunmuşlardır. Bunlardan biri ise iklim değişikliğinin besin kaynaklarında yaşanan kıtlıkta ve kadın figürlerinin bedenen incelmesinde etkili olduğudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum