Gayrimenkul Yönetiminde Mesleki Etik Deneme Sınavı Sorusu #939620

Müşterilerinin gayrimenkulü satın almasını sağlamak için diğer müşterilerin de söz konusu gayrimenkulle ilgilendiğini söylemek  hangi türden etik bir sorun oluşturur?


Ürün

Tutundurma

Kişisel satış

Reklam

Halkla ilişkiler


Yanıt Açıklaması:

Gayrimenkul satış elemanlarının müşterilerine konuşma, soru sorma fırsatı vermemesi, sürekli gayrimenkulün faydalarından bahsetmesi, gayrimenkulün elde edilmesiyle belirli bir statü kazanacağı imajının verilmeye çalışılması gibi konular, yüksek baskılı satış ve etiksel sorun oluşturur (Torlak, 2009, 276). Gayrimenkul satış elemanının müşteriye doğru bilgi vermesi eksik bilgilendirmede bulunması ve emlak ile ilgili bilgi verecek seviyede yeterli bilgiye sahip olmaması da etiksel sorun yaratmaktadır (Varinli ve Kurtoğlu, 2005, 5). Satış elemanı ile müşteri arasında güven, doğruluk, saygı ve adalet ilişkisi kurulmamış ise gayrimenkul satış elemanları ile etik sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu sorunlar (Varinli,
2005, 188-191):


• Müşterilerinin gayrimenkulü satın almasını sağlamak için diğer müşterilerin de söz konusu gayrimenkulle ilgilendiğini söylemek.
• Baskılı satış taktikleri uygulamak.
• Gayrimenkulun özellikleri hakkında müşteriye eksik ve yanlış bilgi vermek.
• Belli müşterileri ayrıcalıklı davranmak.

İşletmede yerleşmiş bir etik kültürün olması kişisel satışta etik anlayış ve algının yerleşmesine neden olur. Satış elemanları firmalarının etik anlayışı ile kazandıklarını müşteriler yansıtır (Kormaz ve Cop 282). Bu nedenle öncelikle etik konusunun gayrimenkul firmaları yönetimi tarafından benimsenmesi ve her firmanın kendi yapı ve amaçlarına uygun etik ilkeleri geliştirmesi gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum