Gayrimenkul Yönetiminde Mesleki Etik Deneme Sınavı Sorusu #1033615

Aşağıdakilerden hangileri konut talebini etkileyen faktörler arasındadır?


Alıcı sayısı

Nüfus ve nüfusun yaş dağılımı

Hane halkı sayısı

Konut kredisi faiz oranları

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Alıcı Sayısı/Nüfus, konut talebini etkileyen bir diğer faktör ise alıcı sayısıdır ve bu faktör için ölçü birimi ise nüfustur. Nüfustaki artış hane halkı sayısını, hane halkı sayısındaki artış ise konut talebinin artmasına sebep olur.

Konut talebi açısından alıcı sayısı/nüfus kadar alıcıların kompozisyonu da önemlidir. Hane halkındaki birey sayısı, bireylerin yaşları ve diğer özellikleri konut talebi üzerinde farklı etkilere sahiptir. Gençlerin konut tercihleri ile ileri yaşlardaki bireylerin konut tercihleri arasında önemli farklılıklar mevcuttur.

Konut talebini etkileyen nüfus ve nüfusun yaş dağılımı gibi demografik ve evlenme ve boşanma oranları gibi sosyal faktörler hane halkı oluşumunu etkileyen faktörlerdir. Nüfustaki çocukların yetişkinlere oranı büyüdükçe hane halkı büyüklüğü de artacaktır. Ayrıca bugünkü çocuklar yarının yetişkinleri olduklarına göre, bugünkü büyük bir genç nüfus gelecekte daha fazla hane halkı anlamına gelmektedir. Nüfus artış hızının azalması konut talebindeki artışı da sınırlayacaktır.
Nüfustaki değişiklilerin bir diğer kaynağı da göçlerdir. Göçler konut talebini artırır ve buna bağlı olarak konut fiyatlarının da artmasına neden olur. Öte yandan göçler nüfusun coğrafi dağılımını değiştirdiği gibi, göçmenlerin doğum oranlarını da değiştirebilmektedir. Hane halkı büyüklüğünün azalması konut talebini artırıcı bir etki yaratmaktadır.
Hane halkı sayısını ve dolayısıyla konut talebini etkileyen bir diğer faktör de evlenme ve boşanma oranlarıdır. Evliliklerin ve boşanmaların artması hane halkı sayısının artmasına sebep olur.
Konut kredisi faiz oranları, Konut alımlarının çok büyük bölümü konut kredileri kullanımı ile mümkün olmaktadır. Konut kredilerinin maliyetini belirleyen en önemli unsur ise reel faiz oranlarıdır.Reel konut kredisi faizlerinin yükselmesi alınan kredi karşılığında daha fazla faiz ödenmesi, dolayısıyla konut maliyetinin artmasına sebep olur. Konut kredisi faizlerinin yükselmesi konut talebinin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum