Gayrimenkul Yönetiminde Mesleki Etik Deneme Sınavı Sorusu #1055351

Kohlberg etik gelişimi her biri iki aşamadan oluşan üç düzey altında özetlemiştir. Bu sınıflama kendimizin ve diğerlerinin özellikle farklı organizasyonel geçişlerde yer alan etik olgunluk düzeyinin belirlenmesinde bir rehber görevi görür. Etik ve meslek etiği derslerinin ve eğitiminin, yıllar içinde bireylerin etik gelişimine olan etkisinin boyutu ise, bilinmemektedir. Kohlberg’in 20 yıl boyunca yaptığı araştırmaya göre pek çok birey olgunluk döneminde ancak dördüncü ve beşinci aşamalar ulaşabilmektedir.

Aşağıdaki ifadelerden hangisi bu aşamalardan 1.'sini temsil etmektedir?


Kendisi için ödül alma çabaları gösterme. Birey diğerlerinin ihtiyaçlarının farkındadır ancak doğru ve yanlış kavramlarıyla ilgili farkındalığa sahip değildir.

İyi birey olmak için “doğru” hareket eder ve ailesi ve arkadaşları tarafından kabul edilir, herhangi bir etik ideali gerçekleştirdiği için değil.

Yasalara, emirlere ve sosyal kurumların normlarına uymak için “doğru” hareket eder.

Yasaların dışına çıkmamak yoluyla cezadan kaçınma. Birey, diğerlerinin ihtiyaçları hakkında çok az farkındalığa sahiptir

Gelişim ve anlama ile fikir birliğine ulaşmak için “doğru” hareket” eder. Birey, diğerlerin göreceliliği ve farklı görüşleri hoş görmenin bilincindedir.


Yanıt Açıklaması:

1. Düzey: Ön Geleneksel Düzey (Birey Yönelimli)
• Aşama 1. Cezadan Kaçınma: Yasaların dışına çıkmamak yoluyla cezadan kaçınma. Birey, diğerlerinin ihtiyaçları hakkında çok az farkındalığa sahiptir.
• Aşama 2. Ödül Arama: Kendisi için ödül alma çabaları gösterme. Birey diğerlerinin ihtiyaçlarının farkındadır ancak doğru ve yanlış kavramlarıyla ilgili farkındalığa sahip değildir.
2. Düzey: Geleneksel Düzey (Başkaları Yönelimli)
• Aşama 3. İyi Birey: İyi birey olmak için “doğru” hareket eder ve ailesi ve arkadaşları tarafından kabul edilir, herhangi bir etik ideali gerçekleştirdiği için değil.
• Aşama 4. Yasa ve Emir: Yasalara, emirlere ve sosyal kurumların normlarına uymak için “doğru” hareket eder.
3. Düzey: Geleneksel Sonrası, Özerk ya da Prensip Düzeyi (Evrensel, İnsanlık Yönelimli)
• Aşama 5. Sosyal Sözleşme: Gelişim ve anlama ile fikir birliğine ulaşmak için “doğru” hareket” eder. Birey, diğerlerin göreceliliği ve farklı görüşleri hoş görmenin bilincindedir.
• Aşama 6. Evrensel Etik Prensipler: Doğruluk ve dürüstlüğün özet ve evrensel
prensiplerine göre “doğru” hareket eder. Birey hareketlerinde rehber olarak etik kuralları ve vicdanı kullanır.

Doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum