Gayrimenkullerde Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #1231758

KDV’sinde teslim ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri şekillerdeki dağıtımlar da mal teslimidir.

Kap ve ambalajlar ile döküntü ve tali maddelerin geri verilmesinin olağan olduğu hallerde teslim, bunlar dışında kalan maddeler itibariyle yapılmış sayılır.

Trampa yapılan malların satış fiyatlarının aynı olması durumunda KDV’si açısından teslim oluşmaz, satış fiyatlarının farklı olması halinde ise satış fiyatları arasındaki tutar teslimi oluşturur.

Vergiye tabi malların işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi adlarla verilmesi teslim kabul edilmektedir.

Bir mal üzerindeki tasarruf hakkı­nın iki veya daha fazla kimse tarafından zincirleme akit yapılmak suretiyle, malın bu arada el değiş­tirmeden doğrudan sonuncu kişiye devredilmesi halinde, aradaki safhaların her biri ayrı bir teslim sayılmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Trampa iki ayrı teslim hükmündedir. Değiş-tokuş anlamına gelen trampa, bir hak veya malın, başka bir hak veya mal ile değiştirilmesini amaçlayan anlaşma olarak tanımlanmaktadır. Örneğin, bir işletmenin sahibi olduğu bir buzdolabını, başka bir işletme sahibinin plazma televizyon ile trampa etmesi iki ayrı teslim olarak kabul edilecek ve her iki teslim­de KDV’ye tabi olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum