Gayrimenkullerde Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #1406448
- Vergi, kamu giderlerini karşılamak amacıyla, doğrudan bir karşılığı olmaksızın kanunla belirtilen kurallara göre ve kamu gücü kullanılarak kişilerden tahsil edilen kamu geliri olarak tanımlanır
- Harç, herhangi bir kamu idaresinin yaptığı hizmet karşılığında, bu hizmetlerden yararlananlardan alınan paralara verilen isimdir
- Kamu kurumlarınca bir iş veya faaliyetin yapılmasına izin verilmesi karşılığında tahsil edilen kamu gelirine resim denir
Gayrimenkullerde Vergilendirmede Vergi Hukukunun Kapsamında yukarıdaki tanımlamalardan hangileri doğrudur?
I ve II |
II ve III |
I ve III |
I, II ve III |
Hiçbiri |
Vergi Hukukunun Kapsamı
Vergi hukuku kavramı, kapsam açısından geniş anlamda ele alındığında devletin kamu gücüne dayanarak elde ettiği tüm kamu gelirlerini yani vergiye ilave olarak resim, harç ve şerefiye gibi diğer gelirleri de içerir. Dar anlamda vergi hukuku ise sadece vergilere ilişkin kuralları kapsamına alır.
Vergi hukukunun konusuna; Vergi, resim, harç, fon gibi isimlerle alınan çeşitli kamu gelirlerinin tarh-tahakkuk-tahsili, Vergi suçları ve cezaları, Vergilendirme sürecinde çıkan uyuşmazlıkların çözümü gibi konular girmektedir.
Şimdi kamu gelirlerinin neler olduğuna daha yakından bakalım. Bu kapsamda temel kavram olarak beliren vergi, kamu giderlerini karşılamak amacıyla, doğrudan bir karşılığı olmaksızın kanunla belirtilen kurallara göre ve kamu gücü kullanılarak kişilerden tahsil edilen kamu geliri olarak tanımlanır. Kamu gelirleri içinde en büyük ve önemli kısmı vergiler oluşturmaktadır.
Vergi dışındaki kamu gelirlerinden biri olan harç, herhangi bir kamu idaresinin yaptığı hizmet karşılığında, bu hizmetlerden yararlananlardan alınan paralara verilen isimdir. Bu konuda, hukuki uyuşmazlığın çözümü için dava açan bir kişinin ödediği mahkeme harcı ile gayrimenkul satın alan bir kişinin tapuda işlem yaptırırken ödediği tapu harcı örnek olarak verilebilir. Tanımdan ve örneklerden rahatlıkla çıkarılacağı üzere verginin aksine harç, belirli bir kamu hizmetinden yararlanmanın karşılığı olarak tahsil edilmektedir.
Kamu kurumlarınca bir iş veya faaliyetin yapılmasına izin verilmesi karşılığında tahsil edilen kamu gelirine resim denir.
Bir bayındırlık hizmetinin görülmesi dolayısıyla kişilerin gayrimenkullerinde meydana gelen değer artışı üzerinden tahsil edilen paraya ise şerefiye adı verilmektedir.
Buraya kadar ifade edilen çeşitli kamu gelirlerinin dışında gösterilen katkı payları, para ve vergi cezaları gibi vergi benzeri mali yükümlülükler de aynı şekilde vergi hukukunun kapsamında değerlendirilmektedir.
Yorumlar
- 0 Yorum