Geleneksel Enerji Kaynakları Deneme Sınavı Sorusu #1395854

Koklaşma sürecinin basamaklarından yanlış ifade edilen aşağıdakilerden hangisidir?


50-150°C arasında kömür kurur ve ısının etkisiyle bir miktar genleşir.

450-500°C arasında katran ve uçucu maddeler kömürden uzaklaşmaya başlar. Fakat plastik hâldeki kömürün gözenekliliği ve geçirgenliği düşük olduğu için, uçucu maddeler dışarıya atılmakta zorlanır ve oluşan basınçtan dolayı kömür şişmeye başlar.

Artan sıcaklık etkisiyle kömür yeniden sertleşir. Bu sırada ortamda oksijen(O2) ve hidrojen (H2) gazları oluşur.

900-1200°C arasında içten dışa doğru sırasıyla kuru kömür, ergime, yarı kok ve kok bölgelerini içeren metalurjik kok elde edilir.

Elde edilen kok kömürü uzun süre boyunca soğuması için suda bekletilir. Koklaşma fırınından çıkan gazlar, soğutma kulesinden geçirilerek yoğunlaştırılır ve sıvı ürün olarak katran oluşur.


Yanıt Açıklaması:

Koklaşma sürecinin basamakları aşağıdaki gibidir:
• 50-150°C arasında kömür kurur ve ısının etkisiyle bir miktar genleşir.

• Kritik sıcaklık olarak kabul edilen 350°C’ye kadar ısıtılan kömürde yumuşama başlar. Taneleri birbirine yapışan kömür, plastikleşir. Bunun sonucunda ise hacim küçülmesi meydana gelir.

• 450-500°C arasında katran ve uçucu maddeler kömürden uzaklaşmaya başlar. Fakat plastik hâldeki kömürün gözenekliliği ve geçirgenliği düşük olduğu için, uçucu maddeler dışarıya atılmakta zorlanır ve oluşan basınçtan dolayı kömür şişmeye başlar. Şişmeye başlayan kömürün gözenekliliği ve hacmi artar. Sertleşen bu kütleye yarı kok adı verilir.

• Artan sıcaklık etkisiyle kömür yeniden sertleşir. Bu sırada ortamda karbondioksit(CO2) ve hidrojen (H2) gazları oluşur.

• 900-1200°C arasında içten dışa doğru sırasıyla kuru kömür, ergime, yarı kok vekok bölgelerini içeren metalurjik kok elde edilir.

• Elde edilen kok kömürü uzun süre boyunca soğuması için suda bekletilir. Koklaşma fırınından çıkan gazlar, soğutma kulesinden geçirilerek yoğunlaştırılır ve sıvı ürün olarak katran oluşur. Yoğuşmadan çıkan gazlar ise yakıt olarak kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum