Gelir Dağılımı ve Yoksulluk Deneme Sınavı Sorusu #470151

Aşağıdakilerden hangisi bir nüfusta gelirin bireyler veya hane halkları arasında nasıl dağılım gösterdiğini ölçmek ve zaman içindeki gelişimini takip etmede kavram, analiz ve ölçüm yöntemlerinden kaynaklanan zorluklardan biri değildir?


Kayıt dışı ekonominin varlığı

 

Gelir vergisi beyannamelerinin eksik beyan edilmesi

 

Tarımsal gelirlerin dolaylı yollardan tahmin edilmesi

 

Her bir hane halkının gelirinin hane halkının büyüklüğünden bağımsız olarak ölçülmesi

Gelir eşitsizliği ölçütlerinin seçiminin veri analizi yapacak olan uzmanın gelir dağılımı konusundaki kendi değer yargılarından bağımsız olması


Yanıt Açıklaması:

Nüfusta gelirin bireyler ve hane halkları arasında nasıl dağılım gösterdiğini ölçmede ve zaman içindeki değişiklikleri takip etmede birinci zorluk refah düzeyi açısından yapılacak karşılaştırmalara esas olacak değişkenin belirlenmesidir. İkinci zorluk, kişisel kullanılabilir gelir verisinin elde edilmesidir. Üçüncü zorluk, gelir dağılımı araştırmasının yapıldığı yılın ekonomik özelliği ile ilgilidir. Dördüncü zorluk gelir büyüklüklerinin karşılaştırılabilir olmasıdır. Gelir eşitsizliği ise ölçütlerinin seçimi öncelikle toplanmış olan verilerin özelliğine ve analizi yapacak olan uzmanın gelir dağılımı konusundaki değer yargılarına bağlıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum