Gelir Dağılımı ve Yoksulluk Deneme Sınavı Sorusu #470208

R = Ymax – Ymin
Verilen bu formüle göre dağılım aşağıdakilerden hangisi dağılım aralığı ile ilgili doğru bir bilgidir?


Dağılım aralığı için yapılacak bir sıralamanın en küçük gelire veya ortalama gelire göre standartlaştırılamayacağını gösterir.

 

Dağılım aralığı (R) bu sıralamadaki en büyük gözlemle en küçük gözlem arasındaki farktır.

 

Homojen olmayan toplumlar için elverişli bir formül olduğunu gösterir.

 

Minimum ve maksimum gelirlere son derece duyarlı bir ölçüt olmakla birlikte dağılım aralığının bu iki gelir arasındaki dağılımla ilgili olmadığını gösterir.

Gelir dağılımındaki eşitsizliğin bir göstergesi olarak dağılım aralığı ölçütünün, ayrıştırma işlemiyle alt gelir ve sosyal gruplara inen dağılım bilgilerini sağlamaya uygunluk gösterdiğini işaret eder.


Yanıt Açıklaması:

Dağılım aralığı için yapılacak bir sıralama en küçük gelire veya ortalama gelire göre standartlaştırılabilir. Dağılım aralığı ölçütü herkesin gelirinin kesin olarak bilindiği küçük ve kapalı bir toplumda tatmin edici olabilir fakat minimum ve maksimum gelirlerin en iyi ihtimalle sadece tahmin edilebilir olduğu homojen olmayan toplumlar için elverişli bir uygulama olarak görülmemektedir. Dağılım aralığı minimum ve maksimum gelirlere son derece duyarlı bir ölçüt olmakla birlikte bu iki gelir arasındaki dağılımla ilgili değildir. Verilen formül, dağılım aralığının (R) bu sıralamadaki en büyük gözlemle en küçük gözlem arasındaki fark olduğunu ortaya koymaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum