Gelir Dağılımı ve Yoksulluk Deneme Sınavı Sorusu #985357

Bir ekonomide sağlanan üretimin düzeyi kadar, söz konusu üretim dolayısıyla elde edilen gelirin toplumun bireyleri arasında ne şekilde paylaştırıldığı önemlidir. Gelir dağılımında eşitlikçi bir hedef belirleyen ülkelerin seçeneklerden hangi unsuru geliştirme amacı olduğu söylenebilir?


Yoksulluk

Siyasi istikrar

Ekonomik büyüme

Sağlık

Eğitim


Yanıt Açıklaması:

Öncelikle bir ekonomide sağlanan üretimin düzeyi kadar, söz konusu üretim dolayısıyla elde edilen gelirin toplumun bireyleri arasında ne şekilde paylaştırıldığı da önemlidir. Zira daha en başta, üretim düzeyi ile gelir dağılımının yapısı arasında karşılıklı bir ilişki bulunduğuna yönelik kuvvetli bulgular vardır.

Gelir dağılımının yapısı ile ekonomik gelişme arasındaki ilişkinin yapısı konusunda iktisatçılar arasında tam bir görüş birliği olmamakla birlikte, daha düzgün bir gelir dağılımının ekonomik gelişmeyi en azından uzun vadede pozitif yönde etkilediği hususunda ikna edici deliller mevcuttur.

Örneğin, Clarke (1992: 27) çok sayıda ülke için ekonomik büyüme ile gelir dağılımı arasındaki ilişkiyi incelemiş ve gelir dağılımında eşitlik ile ekonomik büyüme arasında kuvvetli bir pozitif ilişki olduğu sonucuna varmıştır. Buna göre, gelir dağılımı daha eşitlikçi olan ülkeler, daha yüksek oranda ekonomik büyüme elde etmişlerdir. Yine Perotti’ye (1995: 38) göre daha eşitlikçi toplumlarda ekonomik büyüme oranları daha yüksek olmaktadır. Böylece görülmektedir ki, bir toplumun uzun vadede daha müreffeh olabilmesi için bu toplumda gelir dağılımının dengeli bir yapıya sahip olması gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum