Gelir Dağılımı ve Yoksulluk Deneme Sınavı Sorusu #985542

  1. Kavram 1'e göre ülkeler kişi başına düşen gelire göre birimler ile temsil edilir.
  2. Kavram 2'ye göre tüm bireylerin temsil edilmesi söz konusudur.
  3. Kavram 2'ye göre ülkeler gelir ve nüfus ağırlıklandırması ile temsil edilir.
  4. Kavram 3'ye göre bireyler ülkelerine ve gelir düzeylerine göre temsil edilir.

Dünya’da gelir dağılımını tanımlamak amacıyla Milanovic tarafından kullanılan kavramlara ilişkin verilen ifadelerden hangileri doğrudur?


I-III

I-II-IV

II-III-IV

II-IV

I-III-IV


Yanıt Açıklaması:

Kavram 1: Ülkeler arası gelir dağılımını ülkelerin nüfus büyüklüğünü dikkate almaksızın tanımlamaktadır. Kavram 1’e göre ülke nüfuslarının büyük veya küçük olmasından kaynaklanan farklılıklar dikkate alınmaksızın her ülke kişi başına geliri ile temsil edilen birim olarak kabul edilir. Şekil 5.1’de en düşük gelirli A ülkesinden başlayarak sırasıyla B ve en yüksek gelirli C ülkesine kadar üç ülke arasında Kavram 1’e göre tanımlanmış temsili gelir dağılımı görülmektedir.

Kavram 2: Ülkeler arası gelir dağılımını ülkelerin nüfusu ile ağırlıklandırılmış olarak tanımlamaktadır. Şekil 5.1’de A, B ve C olarak tanımlanmış 3 ülke arasında nüfus büyüklüğü ile ağırlıklandırılmış temsilî gelir dağılımı görülmektedir. En düşük gelirliden başlayarak ülkelerin nüfusuna göre ağırlıklarının A ülkesi için 5, B ülkesi için 2 ve C ülkesi için 3 olduğu görülmektedir.

Kavram 3: Dünyada gelir dağılımını herkesi sahip olduğu gelirinin büyüklüğü ile değerlendirerek tanımlamaktadır. Böylece kavram 3 ile ülke sınırlarını görmeksizin tüm dünya insanlarını analizin bir birimi olarak gören bir gelir dağılımı tanımlanmış olmaktadır. Şekil 5.1’de A, B ve C olarak tanımladığımız üç ülkeden nüfusu ile ağırlıklı sayıda gözlemin, en düşük gelirliden en yüksek gelirliye doğru sıralanması ile oluşan temsilî gelir dağılımı görülmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum