Gelir Dağılımı ve Yoksulluk Deneme Sınavı Sorusu #985567

Hem bir ülkenin kişi başına geliri üzerinden hesaplanan ülkeler arasındaki eşitsizlik derecesi hem de her bir ülkenin gelir dağılımı araştırması sonuçlarından elde edilen verilerle hesaplanan ve çok sayıda ülke için elde edilmesi büyük olasılıkla mümkün olan ülke içi eşitsizlik derecesi olan kavram seçeneklerden hangisidir?


Gini Katsayısı

Satın Alma Gücü Paritesi

Gayri Safi Yurt İçi Hasıla

Karşılama Oranı

Kapasite Kullanım Oranı


Yanıt Açıklaması:

Milanovic (2005), dünya genelinde gelir eşitsizliğini ölçmek amacıyla “ülkeler arası eşitsizlik” ve “ülke içi eşitsizlik” olmak üzere iki unsurdan oluşan bir Gini katsayısı tanımlamaktadır.

Gini katsayısının ilk unsuru her bir ülkenin kişi başına geliri üzerinden hesaplanan ülkeler arasındaki eşitsizlik derecesidir. Milanovic ülkeler arası gelir eşitsizliğini ülke nüfusu ile ağırlıklandırılmamış ve ülke nüfusu ile ağırlıklandırılmış olarak hesaplamakta ve farklı sonuçlar ortaya koymaktadır. Gini katsayısının ikinci unsuru ise her bir ülkenin gelir dağılımı araştırması sonuçlarından elde edilen verilerle hesaplanan ve çok sayıda ülke için elde edilmesi büyük olasılıkla mümkün olan ülke içi eşitsizlik derecesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum