Gelir Dağılımı ve Yoksulluk Deneme Sınavı Sorusu #994592

Yoksulluğun tanımlamaları genellikle sebeplerinden çıkarımsal yapıldığı için net bir tanımı bulunmayıp farklı görüşler bulunmaktadır. Bu bağlamda seçeneklerdeki ifadelerden hangisi yoksulluk tanımı olarak değerlendirilemez?


Sistemin yapısından ve işleyişinden kaynaklanan güç ve servet dağılımındaki eşitsizliktir.

Eğitimsizlik, beceri ve kapasite gibi bireysel nitelik ve yeteneklerinin düşüklüğü nedeniyle ortaya çıkan fırsatlardan yararlanma durumudur.

Temel ihtiyaçları karşılayamama, asgari yaşam standardına erişememe durumudur.

Açlıktan ölme ve barınacak yeri olmama durumudur.

Gıda, giyim ve barınma gibi olanakları yaşamlarını devam ettirmeye yettiği hâlde toplumun genel düzeyinin gerisinde kalmaktır.


Yanıt Açıklaması:

Yoksulluk çok yönlü ve karmaşık yapısı sebebiyle tanımlanması güç olan bir kavramdır. Bunun yanında, her dünya görüşünün yoksulluk olgusuna farklı yaklaşması, yoksulluğun tanımı konusunda bir uzlaşma sağlanmasını da güçleştirmektedir. Kimileri yoksulluğu, “sistemin yapısından ve işleyişinden kaynaklanan güç ve servet dağılımındaki eşitsizliğin bir sonucu” olarak görürken kimileri ise “yoksul olarak tanımlanan kişilerin, eğitimsizlik, beceri ve kapasite gibi bireysel nitelik ve yeteneklerinin düşüklüğü nedeniyle ortaya çıkan fırsatlardan yararlanamama durumu” olarak tanımlamaktadır. Bu iki yaklaşım da yoksulluğu, onu doğuran nedenler üzerinden tanımlamaya yöneliktir.

Yoksulluk, genel olarak, “temel ihtiyaçları karşılayamama, asgari yaşam standardına erişememe durumu” olarak tanımlanmaktadır. Yoksulluğu dar ve geniş anlamda olmak üzere iki türlü tanımlamak mümkündür. Dar anlamda yoksulluk, açlıktan ölme ve barınacak yeri olmama durumu iken geniş anlamda yoksulluk; gıda, giyim ve barınma gibi olanakları yaşamlarını devam ettirmeye yettiği hâlde toplumun genel düzeyinin gerisinde kalmayı ifade eder. 

Yorumlar
  • 0 Yorum