Gelir Dağılımı ve Yoksulluk Deneme Sınavı Sorusu #985325

Seçeneklerden hangisi zenginler ile yoksullar arasında uçurum olmaması ve toplumdaki bireylerin yaşam standartları arasında çok fazla farklılık bulunmaması; toplumsal huzurun, birlik ve beraberliğin sağlanmasında gelir dağılımı ile önemli ölçüde ilişkili olan bir unsurdur?


Yoksulluk

Siyasi istikrar

Ekonomik büyüme

Sağlık

Eğitim


Yanıt Açıklaması:

Gelir dağılımının adaletsiz olduğu ülkelerde hem ekonomik ve hem de toplumsal sıkıntılar baş gösterme eğiliminde olmaktadır. Özellikle gelir dağılımının önemli ölçüde adaletsiz olduğu ve zenginlerle yoksullar arasında uçurumun bulunduğu ülkelerde toplumsal sıkıntıların yaşanmaması çok zordur. Bu tarz ülkelerde toplumun huzursuz olması, bireylerde adaletsizlik hissinin oluşması, suç eğiliminin artması ve toplumsal kargaşaların yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Gelir dağılımının adaletsiz olduğu ülkelerde siyasi istikrarsızlıklar ve yolsuzluklar oldukça yoğun bir şekilde yaşanabilmekte ve rüşvet günlük hayatın bir parçası hâline gelebilmektedir. Böylesine bir ortamın da ekonomi için hiç de uygun olmadığı aşikârdır.

Gelir dağılımı göreceli olarak adaletli olan ülkelerde ise zenginler ile yoksullar arasında uçurum olmaması ve toplumdaki bireylerin yaşam standartları arasında çok fazla farklılık bulunmaması; toplumsal huzurun, birlik ve beraberliğin sağlanmasına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum