Gelişimsel Yetersizliklerin Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1263085

Türkiye’de 2005’te çıkarılan O¨zürlüler Kanunu’nu temel alarak yetersizliği olan bireylere ve yakınlarına bazı sosyal haklar tanınmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu sosyal haklar kapsamında ele alınabilir?


65 yaşını dolduranlara aylık bağlanması

Engellilere en az kısıtlayıcı eğitim ortamı imkanının sunulması

Aile katılımı sağlanması

Sivil toplum örgütlerinin etkin kılınması

Engellilere yönelik yasaların oluşturulması


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’de 2005’te çıkarılan O¨zürlüler Kanunu’nu temel alarak yetersizliği olan bireylere ve yakınlarına bazı sosyal haklar tanınmıştır. Bu Kanun’a göre, yetersizliği olan bireyler ve onların yakınlarına tanınan sosyal haklar, bu bireylere bazı hizmetlerin sunulmasını zorunlu kılmıştır. Bu bireylere sunulan sosyal hiz- metler genel olarak şunlardır:

  • Engellinin evde bakımı (bakıcısına evde bakım ücreti verilerek) ya da bakımı verecek birisinin ol- madığı durumlarda kurum bakımı sağlanır.
  • “2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” un yürürlüğe girmesiyle birlikte; hiçbir sosyal güvencesi ve geliri bulun- mayan engellilere üç aylık dönemler ha^linde engel oranlarına göre farklı miktarlarda maaş bağlan- maktadır. Bu Kanun’a göre; %40-69 engelli aylığı, %70 ve üzeri engelli aylığı ve 18 yaş altı engelli yakını aylığı verilmektedir.
  •  

    Engellilere sağlık kurulu raporlarının verilmesi ve engelliliğin önlenmesi için sunulan (yenidoğan tarama programı, yetişkinlerde ise Hemoglobinopati Kontrol Programı) hizmetler, Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır.

    Engelliler eğitim konusunda desteklenmektedirler. Engelliler normal okullarda kaynaştırma eğitimi alabileceği gibi aynı zamanda özel eğitim ve rehabilitasyon mer- kezleri ile Milli^ Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim okullarından verilen özel eğitimi de alabilirler. O¨zel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan öğrencilerin (bi- reysel eğitim için 6 seansı, grup eğitimi için 4 seansı olmak üzere toplamda 10 seansı) eğitim ücretlerinin bir kısmı Milli^ Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır. 10 seansın üzerinde eğitim almak isteyen öğrencilerin ücretleri, engellinin bakımından sorumlu kişiler tarafından karşılanmaktadır (Ulaş ve Uçku, 2012).

    Kamuda ve özel sektörde %3 oranındaengelli işçi çalıştırma zorunluluğu bulun- maktadır. Engelli personel kadrosunda ça- lışmak için, kişinin %40 ve üzerinde özür durumuna sahip olduğunu gösteren sağlık kurulu raporuna sahip olması ve işçi kadro- sunda çalışmak için Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olması gereklidir. 2005’te 5378 sa- yılı Kanun’un yürürlüğe girmesiyle; kamu çalışanı engelli memura eğitim aldığı alanda çalıştırılması ve engelliye bakmakla yükümlü olan engelli yakını memura da tayin kolaylığı sağlanmıştır. Zihinsel engelli, ağır derecede engelli ya da birden fazla engeli olanlara ise özel korumalı iş yeri aracılığı ile iş imka^nı verilebilmektedir.

    Doğru seçenek A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum