Genel Biyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1394943

İnsanlarda ishal nedeni olan Giardia ve ürogenital sistem hastalık nedenlerinden biri olan Trichomonas'ın içerisinde sınıflandırıldığı canlı grubu aşağıdakilerden hangisidir?


Bakteriler

Bitkiler

Hayvanlar

Mantarlar

Protistler


Yanıt Açıklaması:

Protistler


Ökaryotik, tek hücreli, koloni oluşturan veya çok hücreli, embriyo gelişimi görülmeyen, genellikle sucul ortamlarda gelişen canlılar bu alem içinde toplanmışlardır. Genel olarak diğer üç ökaryot alemi içinde sınıflandırılamayan ilkel gruplar burada yer alır ve Ökaryotların en kalabalık grubudur.

Diplomonad ve Parabasalid’ler
Tek hücreli, kloroplastsız, kamçılı simbiyotik veya parazit olarak yaşayan canlılardır. İnsanlarda ishal nedeni olan Giardia ve ürogenital sistem hastalık nedenlerinden bir olan Trichomonas bu gruptadır.

Euglenozoa
Tek hücreli, kamçılarındaki göz noktası ile diğer Flagellatlardan ayrılan geniş bir gruptur. İnsanlar ve omurgalı hayvanlarda hastalık yapıcı Trypanosoma gibi pek çok üye bu gruptadır.

Alveolat’lar
Sitoplazmik zarlarının altında alveol adı verilen bir kese bulunduran canlılardır. İçinde üç grup yer alır. Ciliata olarak isimlendirilen grup, sil adı verilen hareket organellerine sahiptir, Paramecium en çok bilinen cinsidir. Dinoflagellat’lar yatay ve dikey iki adet kamçının dairesel hareketi ile yer değiştirirler.

Stramenopile’ler
Bu grupta kamçı küçük kıl benzeri çıkıntılar içeren, besinlerini organik bileşikleri parçalayarak veya güneş enerjisinden sağlayan organizmalar bulunur. Oomycetes, Diatomae, Sarı Algler ve Kahverengi Algler burada yer alır.

Amoebozoa
Karasal ve sucul ortamlarda gelişen, hareket etmek ve beslenmek için lop şeklinde pseudopodyum (yalancı ayak) adı verilen uzantıları kullanan canlılardır. Gymnoamoeba, Entamoeba ve Cıvık Mantarlar ana grupları oluşturur.

Yorumlar
  • 0 Yorum