Genel Biyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1396028

Miyelinli ve miyelinsiz olarak iki türe ayrılan, hücre gövdesinden çıkan uzun uzantıya ne ad verilir?


Akson

Dentrit

Sinaps

Nörotransmitter

Ranviyer boğumu


Yanıt Açıklaması:

Hücre gövdesinden biri kısa diğeri uzun iki tip uzantı çıkar. Kısa ve genelde çok sayıda olan uzantılara dendrit denir. Bunlar diğer
hücrelerden gelen bilgileri alırlar. Uzun ve sadece bir tane olan ise, akson adını alır ve nörondan diğer hücrelere giden bilgileri taşır. Aksonlar sinaptik uç olarak isimlendirilen özelleşmiş uç bölgelerinden
kimyasal haberciler salgılarlar. Nörotransmitter adı verilen bu maddeler sayesinde mesajlar bir hücreden diğerine aktarılır. Nörotransmitter maddelerden en çok bilinenleri asetilkolin, adrenalin ve dopamin’dir.

Bir akson yüzlerce dallara ayrılarak sinaptik uçlar oluşturabilir. Bir sinaptik ucun başka bir sinir hücresi veya hedef hücre bağlantısına sinaps adı verilir.
Akson yapısında, yarı akıcı bir madde olan aksoplazma’nın etrafı aksolemma adı verilen hücre zarı ile çevrelenmiştir. Bazı aksonlarda en dışta destek hücreleri tarafından oluşturulan miyelin kılıf yer alır. Bu nedenle aksonlar miyelinli veya miyelinsiz aksonlar olarak iki tiptir. Miyeline sahip olan aksonlarda bilgi iletimi daha hızlı gerçekleşir. Miyelin kılıf bazı bölgelerde kesintiye uğrar, bu bölgelere Ranviyer boğumu adı verilir. Miyelin üzerinde de Schwann hücreleri tarafından oluşturulan ve nörilemma adı verilen ince bir örtü bulunur.

Yorumlar
  • 0 Yorum