Genel Biyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1372439

  1. Transversiyon: Gen bölgesindeki bir pürin bazının diğer bir pürin bazı (A Æ G ya da G Æ A) ile ya da bir pirimidin bazının diğer bir pirimidin bazı (C Æ T ya da T Æ C) ile yer değiştirmesi durumudur.
  2. Transisyon: Gen bölgesindeki bir pürin bazının bir pirimidin bazı ile (A ya da G Æ C ya da T) ya da bir pirimidin bazının pürin ile (C ya da T Æ A ya da G) yer değiştirmesi şeklindeki gerçekleşen bir mutasyon tipidir.
  3. Çerçeve kayması: Gen bölgesinde çoğunlukla sık tekrar eden baz dizilerinin bulunduğu bölgelerde, bir veya birkaç baz çiftinin eklenmesi ya da çıkması ile meydana gelen
    mutasyon şeklidir.

Gen mutasyonları ile ilgili olarak yukarıda verilen tanımlardan hangisi veya hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

• Transisyon: Gen bölgesindeki bir pürin bazının diğer bir pürin bazı (A Æ G ya da G Æ A) ile ya da bir pirimidin bazının diğer bir pirimidin bazı (C Æ T ya da T Æ C) ile yer değiştirmesi durumudur.
• Transversiyon: Gen bölgesindeki bir pürin bazının bir pirimidin bazı ile (A ya da G Æ C ya da T) ya da bir pirimidin bazının pürin ile (C ya da T Æ A ya da G) yer değiştirmesi şeklindeki gerçekleşen bir mutasyon tipidir.
• Çerçeve kayması: Gen bölgesinde çoğunlukla sık tekrar eden baz dizilerinin bulunduğu bölgelerde, bir veya birkaç baz çiftinin eklenmesi ya da çıkması ile meydana gelen
mutasyon şeklidir.

Soruda verilen Transisyon ve Transversiyon tanımları tam tersidir. Doğru cevap C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum