Genel Biyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1391762

Farklı allel ve genlerin etkileşimi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Kodominantlık ya da eşbaskınlıkta, dominant olan gen heterozigot durumda tam baskın değildir ve F1 dölleri her iki atasal karakterin arasında bir görünüme sahiptir.

Yarı dominantlık ya da eksik dominantlık, bir monohibrit çaprazlanmanın heterozigot F1 dölünde, her iki atasal özelliğin de eşit oranda gözlendiği bir kalıtım tipidir ve F2 dölünde 1:2:1 fenotip oranı gösterir.

Organizma üzerinde öldürücü etkisi olan gen ya da allellere letal gen ya da alleller ve etkilerine de letal (öldürücü) etki denir

Resesif epistazi, bir genin dominant allelinin, başka bir genin fenotipik ifadesini engellemesi durumudur.

Dominant epistazi etkileşiminde, genlerden biri resesif homozigot durumda iken, diğer gen üzerinde epistat etki gösterir.


Yanıt Açıklaması:

Yarı dominantlık ya da eksik dominant- lıkta, dominant olan gen heterozigot durumda tam baskın değildir ve F1 dölleri her iki atasal karakterin arasında bir görünüme sahiptir. Kodominantlık ya da eşbaskınlık, bir monohibrit çaprazlanmanın heterozigot F1 dölünde, her iki atasal özelliğin de eşit oranda gözlendiği bir kalıtım tipidir ve F2 dölünde 1:2:1 fenotip oranı gösterir. 

Organizma üzerinde öldürücü etkisi olan gen ya da allellere letal gen ya da alleller ve etkilerine de letal (öldürücü) etki denir. 

Dominant epistazi, bir genin dominant allelinin, başka bir genin fenotipik ifadesini engellemesi durumudur. Epistat genin dominant allelinin bulunduğu her durumda, diğer genin fenotipte etkisi görülmez.

Resesif epistazi etkileşiminde, genlerden biri resesif homozigot durumda iken, diğer gen üzerinde epistat etki gösterir.

Yorumlar
  • 0 Yorum